
تعمیرات تخصصی و خدمات پس از فروش پمپ های پمپیران Pumpiran
1403-12-14
وظیفه ترمز و کلاچ الکتروموتور چیست ؟ نحوه ی عملکرد ، تفاوت ها و کاربردهای آن کدامند ؟
1404-01-18تعمیرات ، سرویس و سیم پیچی انواع پمپ کف کش ، لجن کش ، شناور

تعمیرات ، سرویس و سیم پیچی انواع پمپ کف کش ، لجن کش ، شناور :
یکی از پرمصرفترین پمپها، پمپ کفکش و لجنکش است. این پمپها، کاربرد زیادی دارند و از سوی دیگر چون در معرض آب و آلودگیهای درون آب قرار میگیرند، احتمال خرابی و سوختگی آنها زیاد است. در این مقاله با توجه به ساختار مشابه اما کاربری متفاوتی که این دو نوع پمپ دارند، به تعمیر و سیم پیچی پمپ کف کش و لجن کش میپردازیم.
پمپ کف کش چیست ؟
پمپ کفکش را به عنوان پمپهای مستغرق سانتریفیوژ میشناسیم. این پمپ شبیه به یک توربین عمودی طراحی شده و به واسطه الکتروموتوری که در آن تعبیه شده است، کار میکند. در این دسته از پمپها آنچه اهمیت دارد این است که تنها در صورتی پمپ به درستی کار میکند که در آب یا سایر سیالات قرار گیرد. در واقع پمپ کفکش باید در داخل آب قرار گیرد و در این حالت شروع به کار میکند.
اگر این پمپها بصورت خشک کار کنند، میسوزند. در یک دستهبندی کلی کفکشها به دو گروه کفکش سه فاز و کف کش تک فاز تقسیم میشوند. پمپ کفکش تک فاز برای مصارف سبکتر مثل مصارف خانگی و پمپ کفکش سه فاز برای مصارف صنعتی یا کشاورزی ساخته شده و کاربرد دارند.
معیارهای انتخاب پمپ کفکش :
در صورتی که یک آشنایی اولیه با پمپ داشته باشید، میدانید که پمپهای کفکش، تنوع بالایی دارد. از مهمترین نکاتی که پیرامون انتخاب پمپ کفکش باید در نظر گرفت؛ قدرت موتور، ولتاژ برق ورودی به موتور، میزان آبدهی، قطر دهانه خروجی و ورودی پمپ و ارتفاع آن است. موقع خرید و یا تعمیر پمپ کفکش، حتماً باید به این عوامل دقت کنید. از آنجا که پمپ کفکش جهت تخلیه چاهها با آب زلال کاربرد دارد، باید محل نصب پمپ، شرایط محیطی، میزان گرد و غبار، دما، میزان و حجم آلودگی آب چاه در نظر گرفته شود.
همچنین ولتاژ برق ورودی به موتور بسیار اهمیت دارد. اگر ولتاژ ورودی به الکتروموتور کم باشد، باعث افت عملکرد و نیمسوز شدن پمپ میشود. از سوی دیگر اگر ولتاژ ورودی بیش از حد باشد، دور موتور را بالا میبرد و حاصلی جز سوختن موتور نخواهد داشت. بنابراین در نظر گرفتن این عوامل را جدی بگیرید.
پمپ لجن کش چیست ؟
پمپ لجنکش عملکردی مشابه پمپ کفکش دارد، یعنی هر دو وظیفه خارج کردن و پمپاژ مایعات را به عهده دارند. اما آنچه پمپ کفکش را از لجنکش متمایز میکند، غلظت مایعات است. لجنکشها توانایی این را دارند که سیالات حاوی ذرات جامد، فیبر، املاح و… را پمپاژ کنند.
در نظر داشته باشید که دور الکتروموتور لجن کشها در محدوده ۹۰۰ تا ۳۰۰۰ در دقیقه است و با غلیظتر شدن سیال، دور آن پایینتر میآید. رایجترین و اصلیترین کاربرد لجن کشها پمپاژ سیالات از درون چاه است. علاوه بر این، پمپ لجن کش جهت انتقال و پمپاژ فاضلاب صنعتی، فاضلاب خانگی و دیگر سیالات دارای ذرات معلق و جامد استفاده میشود.
کلیدیترین قطعه لجن کش چیست ؟
پاسخ این سوال به شما کمک میکند تا بیشترین بهرهوری را از پمپ لجن کش داشته باشید و از سوختن آن جلوگیری کنید. زمانیکه یک چاه ریزش کرده و گل و لای زیادی در آب چاه جمع شده، برای لایروبی چاه از پمپ لجنکش استفاده میشود. در این جریان پروانهها بسیار مهم هستند. این قطعات معمولاً از جنس چدن بوده و از آنجا که چدن چگالی بیشتری دارد، وقتی که پروانهها میچرخد، قدرت بیشتری ایجاد میکند.
علت این مساله سنگینی چدن است که باعث ایجاد گشتاور بیشتری میشود. همین قابلیت باعث میشود که لجنکشها بتوانند مایعات با ویسکوزیته بالا (گرانروی بالا) را خارج کنند. از سوی دیگر کفکشها معمولاً دارای پروانههای آلومینیومی و برنجی هستند و بدلیل سبک بودن به راحتی و با سرعت، آب صاف و بدون آلودگی را پمپاژ میکنند.
علاوه بر پروانهها، کلیدیترین قطعه لجنکش، کاسه نمد و نافی است. کاسه نمد و نافی یک قطعه پلاستیکی است که دور تا دور شفت الکتروموتور قرار میگیرد و باعث میشود قسمتی که آب با پروانه برخورد دارد با قسمتی که سیم پیچی است، از یکدیگر جدا شود. این قطعات به این خاطر اهمیت دارند که مانع نفوذ آب به درون سیمپیچی میشوند.
اگر به هر دلیلی کاسه نمد و نافی دچار مشکل شوند در نهایت باعث وارد شدن آب به درون سیمپیچی، خرابی و سوختن پمپ میشود. در این جریان اگر قطعات کاسه نمد و نافی خراب شود، آب اول وارد بلبرینگ شده و بلبرینگ را خراب میکند و در نهایت وارد سیم پیچی میشود.
پمپ کفکش و لجن کش در چه مواردی کاربرد دارد ؟
پمپهای کفکش معمولاً برای استخراج آب از چاههای کم عمق استفاده میشوند. به یاد داشته باشید که برای چاههای عمیق با قطر دهانه کوچک، پمپ شناور کاربرد دارد.
علاوه بر این پمپ کفکش جهت انتقال آب مخازن و استخرها، آبیاری زمینهای کشاورزی، تخلیه پسابهای باران (در صورتی که آشغال و گل و لای کم و با غلظت پایین داشته باشد) و انتقال سیالات مختلف در صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی استفاده میشود.
پمپ لجن کش نیز در موارد متعدد و صنایع مختلف استفاده میشود که در ادامه به چند مورد آن اشاره شده است :
انتقال و پمپاژ مایعات حاوی ذرات جامد
انتقال و پمپاژ سیالات دارای ویسکوزیته بالا
انتقال و جا به جایی فاضلات صنعتی و آب حاوی آلودگی
انتقال و جا به جایی سیالات حاوی گاز
انتقال و پمپاژ پسابهای صنعتی
مصارف مختلف کشاورزی
مصارف مختلف در صنایع چوب، کاغذ، چرم و صنایع فولاد
فرق بین پمپ کف کش و لجن کش چیست ؟
اگر تا اینجا با ما همراهی کرده باشید، میدانید که پمپ کفکش با لجن کش فرق دارد. در واقع یک کفکش فقط در آبهای تمیز، بدون آلودگی و بدون ذرات معلق کاربرد دارد. هر چند هزینه تعمیر کفکش و نگهداری آن پایین است اما کاربرد آن محدودتر است. در واقع ساختار و سیستم کار هر دو یکسان است، اما کفکش برای آب صاف استفاده میشود (مکش یا تخلیه آب چاه یا استخر) در حالی که لجنکشها برای تخلیه هستند.
فرض کنید شما آب استخر یا چاه را تخلیه کردید و موادی مثل لجن، گل، آب همراه با گل و لای، آب کثیف، جلبک، آبی که خروجی کارواشها است، باقی مانده است. در این حالت برای تخلیه از پمپ لجنکش استفاده میشود.
در واقع لجنکش دارای پروانههای بزرگتری است که میتواند آشغال و آلودگیها را عبور دهد. از سوی دیگر چون لجنکشها برای تخلیه استفاده میشوند، معمولاً ارتفاع کمتری دارند. با توجه به کاری که برای لجنکشها تعریف شده است، این دستگاهها قدرت این را دارند که آلایندهها و زبالههای درون آب را هم پمپاژ کنند. در نقطه مقابل، کفکشها ارتفاع بیشتری دارند ولی توانایی عبور آلودگیها را ندارند.
علت های سوختگی پمپ کف کش و لجن کش :
بزرگترین علت سوختگی پمپ کفکش و لجنکش، نفوذ آب و یا سیال به درون سیمپیچی و الکتروموتور است. همچنین گیر کردن آشغال و آلودگیها در لا به لای پروانهها یک مشکل رایج است. این مساله درمورد کفکشها جدیتر است؛ زیرا پروانه کفکش کوچکتر و سبکتر بوده، آشغالهای ریزتر درون آن گیر میکند و مشکلساز میشود.
لجنکش نیز دارای پروانه سنگینتر و بزرگتر بوده و توانایی مکش آب همراه با آشغالهای بزرگتر را دارد. فرقی نمیکند که از کفکش استفاده کنید یا از لجنکش، در هر دو صورت با گیر کردن گل و لای در پروانه و نفوذ آب به درون سیم پیچی، این پمپها میسوزند.
از آنجایی که سیم پیچی کف کش و لجن کش در آب نیست، محفظه سیمپیچی باید آب بندی شود. در جریان آب بندی، درِ محفظه سیم پیچی یک بخش مهم است. این درها با استفاده از اورینگها، آببند ایجاد میکنند. باید بدانید که اورینگ؛ واشرهایی پلاستیکی هستند که با ایجاد شیارهای دور بدنه، مانع ورود آب به الکتروموتور میشوند.
در زمان تعمیر و سیم پیچی پمپ کفکش و لجن کش اگر در بستن اورینگ اهمالکاری شود و یا بدرستی سر جای خود قرار نگیرند، به راحتی آب به درون الکتروموتور نفوذ کرده و باعث سوختگی زودهنگام پمپ میشود.همیشه باید حواستان به اورینگها باشد چون احتمال خوردگی در این بخشها و نفوذ آب زیاد است.
نکته بعدی در سوختن پمپ کفکش و لجنکش، ترکیدن خازن است. در این پمپها از خازنهای دائم استفاده میشود و وقتی که برق در خازنهای دائم جریان داشته باشد، اگر سیم پیچی به مشکل بر بخورد، برق در خازن میماند و خازن منفجر میشود. همچنین اگر ولتاژ هم نوسان داشته باشد، خازن منفجر میشود.
چگونه عمر پروانه پمپ را بیشتر کنیم ؟
همانطور که اشاره کردیم، مشکل اصلی پمپ کفکش و لجنکش، نفوذ آب و سیال به درون سیمپیچی است. به علاوه گیر کردن آشغال، املاح، پلاستیک و سایر آلودگیها در پروانه، بسیار دردسرساز است.
توصیه ما این است که دور پروانه کفکش و لجنکش یک توری پیچیده شود. در اینصورت آشغال بیش اندازه و بزرگ (پلاستیک و تکههای سنگ و آجر) اطراف پروانه جمع نمیشود. با این کار آشغالها پشت توری گیر میکند و به پروانه صدمهای وارد نمیشود.
انواع پمپ کف کش کدامند ؟
پمپ کفکش ساده: این پمپ با نام پمپ کفکش دستی یا بدون قطعکن (بدون فلوتر) شناخته میشود. از آنجا که این پمپ بدون قطعکن است، مصرفکننده باید به صورت دستی پمپ را روشن و خاموش کند. در این حالت احتمال خشک کار کردن این پمپ بالا است. همین عامل میتواند باعث سوختن پمپ شود.
پمپ کفکش فلوتردار (دارای قطعکن برقی): این پمپها مشکل پمپهای کفکش ساده را حل کردهاند و چون دارای قطعکن هستند، میتوانند بر اساس میزان سطح آب، جریان را قطع و وصل کنند.
پمپ کفکش آب از رو: طراحی این نوع پمپ به صورتی است که دهانه خروجی در بالای پمپ است. این حالت باعث شده است که پمپ جای کمتری را بگیرد و به علاوه به خنککاری موتور پمپ نیز کمک میکند.
مهمترین نکات در نصب و نگهداری پمپ کفکش کدامند ؟
صافی پمپ، با توجه به سیالی که پمپاژ میکند، بایستی به طور مرتب و دورهای بازبینی شود.
به هیچ وجه نباید برای جابجایی از کابل برق متصل به پمپ استفاده شود. به منظور جابجایی باید از حلقه زنجیری بالای موتور استفاده کرد.
محفظه گریس بلبرینگها به صورت دورهای چک شده و در صورت نیاز با گریس تمیز پر شود.
مخزن روغن کفکش نیز به طور مرتب بررسی شود. این مخزن گنجایش حدود ۴ لیتر روغن را دارد. در نظر داشته باشید که معمولاً بعد از ۴۰۰۰ ساعت کار، باید روغن این پمپها تعویض گردد.
یکی از مهمترین نکات در نصب و نگهداری پمپ کفکش، کنترل املاح سیال مورد نظر است. از آنجا که کفکش فقط آب با املاح کم و صاف را پمپ میکند، باید نسبت به این مساله حساس باشید.
اجزاء و ساختار پمپ لجن کش و کف کش به شرح زیر می باشد :
ورودی و هوزینگ (توری در پمپ کف کش) :
قطعه ورودی و هوزینگ وظیفه جمع آوری سیالات پرتاب شده توسط پروانه را دارد و از قسمت مکش سیال را دریافت کرده و در قسمت خروجی تخلیه می کند. در نمونه های کف کش وجود ذرات معلق و اصولا سنگ ریزه موجب آسیب به هوزینگ یا ولووت می شود. لازم به ذکر است به منظور سلامت قطعه هوزینگ و بدنه پمپ در صورتی که به مدت طولانی از پمپ کف کش یا لجن کش استفاده نمی شود، از چاه یا مخزن ذخیره سیال پمپ شونده خارج شود.
پروانه پمپ کف کش :
پروانه وظیفه مکش و انتقال انرژی مکانیکی تولید شده توسط الکتروموتور به سیال را بر عهده دارد. در نمونه کف کش به علت پروانه بسته بودن پمپ و نزدیکی پروانه به بدنه هوزینگ، وجود سنگ ریزه و ناخالصی در آب پمپ شونده، قطعه پروانه بشدت آسیب پذیر شده و موجبات خورده شدن یا شکستگی در این قطعه مهم پمپ می شوند.
مکانیکال سیل (فیبر و فنر) :
مکانیکال سیل (فیبر و فنر) وظیفه آب بندی قطعات متحرک و ثابت در ارتباط با یکدیگر در پمپ را برعهده دارد.از موارد مهم خرابی در این قطعه میتوان به نامناسب بودن سیال پمپ شونده و خارج از استاندارد تعریف شده برای مکانیکال سیل و نیز خشک و بدون آب کار کردن پمپ به مدت طولانی اشاره کرد.
الکتروموتور کف کش :
الکتروموتور وظیفه تولید انرژی مکانیکی دورانی در پمپ را بر عهده دارد. این انرژی تولید شده توسط یک شفت دوار و مهار شده به پروانه متصل بوده و در جای نشیمن مکانیکال سیل توسط قطعه واسط به وسیله مکانیکال سیل آب بندی شده است. آب بندی که توسط مکانیکال سیل انجام می شود، نقش بسزایی در زمینه جلوگیری از ورودی سیال به ساختار درونی الکتروموتور شده و از سوختگی و ایجاد اتصال درون کلاف سیم پیچ جلوگیری می کند.
الکتروموتور شامل هسته سیم پیچی که متشکل از کلاف سیم پیچی و روتور دوار در مرکز این هسته سیم پیچ می باشد. روتور در میدان مغناطیسی تولید شده توسط سیم پیچ به چرخش در آمده و توسط دو عدد بلبرینگ شیار عمیق شعاعی مهار می شود.
پوسته کف کش :
پوسته محافظ وظیفه محافظت، نگهداری و جای نشینی صحیح قطعات داخلی کف کش/لجن کش را بر عهده دارد. وجود رسوبات مانند گل و لای، لجن ویسکوز شده (لخته شده) و آهک موجب گرفتکی بین محفظه پوسته داخلی و خارجی شده و باعث افت فشار در سیال پمپ شونده یا قطع کامل پمپاژ آب توسط کف کش می شود.
پوسته (در نمونه های کف کش های تولیدی شرکت راد پمپ ما شاهد یک پوسته داخلی که محافظ سیم پیچی و یک پوسته خارجی که وظیفه هدایت سیال پمپ شده در خروجی پمپ را دارد رو به رو هستیم)
درب بالایی و خروجی پمپ :
درب خروجی (در مدل کف کش) وظیفه هدایت سیال پمپ شونده به سمت خروجی را بر عهده دارد. رسوبات و وارد آمدن ضربه به این قطعه موجب دفمرگی یا شکستن این قطعه می شود.
فلوتر پمپ :
فلوتر وظیفه پایش سطح سیال را بر عهده دارد. با بالا آمدن آب با اتصال داخلی فلوتر دستور شروع به کار پمپ را صادر میکند. با پایین آمدن سطح آب جریان برق قطع شده و پمپ را از خطر بی آب کار کردن محافظت می کند.
فلوتر (برای کنترل سطح آب پمپ شونده در چاه یا مخزن از نشانگر کنترل کننده فلوتر استفاده می شود که به هنگام کم یا زیاد شدن سطح سیال بر طبق استاندارد فرمان استارت و توقف پمپ کف کش را صادر کند).
گلند محافظ پمپ کف کش :
گلند محافظ در در خروجی کابل نصب شده قرار گرفته و از ورود سیال به داخل ساختار کف کش یا لجن کش جلوگیری می کند.
کابل :
کابل نیز وظیفه انتقال جریان برق را به الکتروموتور بر عهده دارد. کابل استفاده شده در کف کش یا لجن کش می بایست دارای درجه حفاظت مناسب بوده و در صورتی که نیاز به اضافه کردن کابل و افزایش ارتفاع پمپاژ را داشته باشیم می بایست کابل درمحل اضافه شدن به صورت کامل و استاندارد اصطلاحا آپارات شود.
خازن در نمونه های تک فاز :
خازن در نمونه های تک فاز مورد استفاده قرار گرفته و در صورت قطعی یا سوختگی در این قطعه می بایست نسبت به تعویض آن اقدام کرد.
سوالات متداول ، نکات و علل های شایع در خرابی پمپ های کف کش و لجن کش :
چرا پمپ کف کش کار نمی کند ؟
کابل ورودی به پمپ را بررسی کنید.
خازن را از لحاظ سلامت و کارکرد درست بررسی کنید.
کلید مینیاتوری در تابلو کنترل یا دوشاخه برق ( نمونه تک فاز) را بررسی کنید.
الکتروموتور پمپ را بررسی کرده و پروانه و شفت خروجی را با چرخاندن از عدم گیرپاژ پمپ اطمینان حاصل کنید. وضعیت بلبرینگ ها نیز بررسی کنید.
چرا فشار آب خروجی کف کش ضعیف است؟
اتصالات پمپ را بررسی کنید (در صورتی که از شلنگ پی وی سی و نرم استفاده می کنید امکان تا خوردن یا پیچش در دهنه پمپ وجود دارد. بدین منظور کف کش را از چاه بیرون کشیده و در صورت مشاهده این وضعیت با مهار کننده مخصوص یا تعویض با لوله پی وی سی سخت جایگزین کنید)
کفی زیر کف کش را بررسی کرده و در صورتی که بر اثر گل و لای مسدود شده است، نسبت به تمیز کردن این قطعه اقدام کنید. (با قرار دادن صافی های مخصوص و توری فلزی می توان از بروز چنین مشکلی در کارکرد کف کش ها جلوگیری نمود)
سلامت الکترو موتور را بررسی کرده و در صورتی که نیم سوز شده است نسبت به سیم پیچی مجدد اقدام کنید.
وضعیت بلبرینگ ها را چک کرده و از روان بودن شفت و پروانه اطمینان حاصل کنید.
برق پمپ وصل است ولی خروجی آب ندارد علت این مشکل چیست ؟
یکی از دلایلی که پمپ کفکش در عین روشن بودن خروجی آب ندارد جدا شدن لوله تخلیه آب از خروجی پمپ می باشد. گاها پیش می آید بست و یا اتصال لوله به دلیل تکان خوردن و یا شکستگی از جای خود جدا شده و در نتیجه خروجی پمپ به داخل چاه بر می گردد. برای اطمینان از این مشکل باید ابتدا برق اصلی پمپ را قطع نموده سپس پمپ کفکش را از چاه خارج کرده و اتصالات آن را کنترل نماییم. از دلایل دیگر عدم خروج آب می توان به مسدود بودن محفظه خروج سیال اشاره کرد، محفظه خروج سیال به دلیل وجود رسوبات و یا جرم مسدود می شود، برای حل این مشکل باید محفظه خروجی سیال را جدا کرده و تمیز کنید.
دلیل شایع دیگر، سوختگی سیم پیچ الکترو پمپ کفکش می باشد. دلیل سوختن سیم پیچ الکترو پمپ کفکش نداشتن سیستم حفاظتی مناسب و یا مشکلاتی مانند بار اضافه و بیش از حد، به دلیل کشیدن سیال غلیظ و یا استفاده از کفکش در ارتفاع غیر مجاز، و همچنین استفاده در ارتفاع کمتر از حد مجاز، که ارتفاع مجاز استفاده از کفکش از سمت شرکت سازنده بر روی پلاک درج شده، منجر به بالا رفتن آمپر مصرفی پمپ گشته که باعث گرم شدن سیم پیچ می شود از عوامل سوختن سیم پیچ اصلی می باشد. یکی دیگر از دلایل سوختن سیم پیچ ورود آب به داخل محوطه الکترو موتور به دلیل از بین رفتن آب بند های سیل مکانیکی پمپ می باشد. گیر کردن یا خرابی بلبرینگ باعث گیر پاژ کردن روتور الکتروموتور کفکش می گردد. گیر کردن روتور کفکش باعث بالا رفتن آمپر مجاز کفکش می گردد و در صورت نداشتن سیستم حفاظتی بر روی کفکش باعث سوخته شدن کفکش می گردد.
پمپ روشن است ولی بیش از حد نرمال آمپر می کشد علت این مشکل چیست ؟
از عدم گیرپاژ پمپ اطمینان حاصل کنید.
سیم پیچی الکتروموتور را بررسی کنید ( در سیم پیچی مجدد نیاز است که بر طبق نقشه و کاتالوگ فنی شرکت سازنده کلاف سیم پیچ محاسبه و پیچیده شود. در غیر اینصورت کارکرد صحیح پمپ با مشکل مواجه شده و موجب درست کارنکردن یا غیر استاندارد کارکردن پمپ می شود)
وضیعت هم راستا بودن روتور و هسته سیم پیچ بررسی شود. ( برخورد روتوربا دیواره داخلی هسته سیم پیچ موجب اصطکاک و بروز حرارت و در نهایت سوختن سیم پیچ می شود)
ذغال کف کرد بررسی شود ( در مدل های کف کش فدک و آکوا بدلیل استفاده از سیم پیچی شناور از قطعه ای به نام ذغال کف گرد استفاده شده است که خرابی در این قطعه موجب عدم روان کار کردن پمپ و ایجاد مشکل در ساختار پمپ شناور می شود.)
یکی از دلایل اینکه پمپ روشن می شود ولی بیش از حد نرمال آمپر می کشد سفت بودن بیش از حد شافت پروانه کف کش می باشد دلیل دیگر عکس بودن جهت چرخش الکترو موتور کف کش می باشد.
یکی از دلایل اینکه پمپ روشن می شود ولی بیش از حد نرمال آمپر می کشد سفت بودن شافت پروانه کف کش می باشد، هر عاملی که باعث عدم کارکرد درست شافت دستگاه شود موجب می گردد که شافت از منبع تغذیه انرژی بیشتری بگیرد در نتیجه باعث آمپر کشیدن و گرمای بیش از حد می شود. دلیل دیگر عکس بودن جهت چرخش الکتروموتور کف کش می باشد علت این مشکل این است که فازهای نصب شده در سربندی کف کش به صورت معکوس بسته شده اند در چنین شرایطی با جابجایی فازها می توانیم این مشکل را حل کنیم.
استفاده نامناسب از کفکش جهت انتقال سیال می تواند از دیگر عوامل آمپر کشیدن بیش حد کفکش باشد. گیر کردن پروانه بر اثر وجود ذرات و املاح موجود در آب نیز از دیگر عوامل آمپر کشیدن بیش از حد نرمال کفکش می گردد. معیوب بودن الکترو موتور کفکش و همچنین خروج روغن داخل سیم پیچ کفکش باعث بالا رفتن حرارت داخل سیم پیچ کفکش می گردد این حرارت باعث آمپر کشیدن بیش از حد نرمال کفکش می گردد که در نهایت در صورت نبودن سیستم محافظتی منجر به سوختن کفکش می گردد.
پمپ روشن است ولی میزان آب دهی بسیار کم است علت این مشکل چیست؟
یکی از دلایل اینکه پمپ روشن است ولی میزان آب دهی پمپ بسیار کم است می توان گرفتگی محفظه پمپ کفکش را نام برد زمانی که محفظه پمپ کفکش مسدود است و یا به هر دلیلی آب به داخل آن نرسد پمپ نمی تواند به میزان آب دهی مطلوب برسد. دیگر دلیل آب دهی بسیار کم پمپ کفکش گرفتگی لوله خروجی پمپ می باشد زمانی که لوله خروجی پمپ کفکش گرفته باشد نمی تواند آب را به خارج از چاه یا استخر، که پمپ کفکش در آنجا قرار دارد انتقال دهد بخاطر همین با افت فشار و میزان آب دهی روبه رو می شود. دلیل دیگر افت فشار و آب دهی کم کفکش قطر پروانه می باشد، زمانی که پروانه پمپ کفکش به دلیل سایش، قطر آن از استاندارد کمتر شود نمی تواند فشار آب دهی لازم را داشته باشد البته چنانچه تامین برق پمپ دچار مشکل شده باشد و آمپر مورد نیاز جهت کار کردن، و توان نامی پمپ تامین نشود با افت فشار و میزان آب دهی روبه رو خواهیم بود.
در زمان روشن کردن پمپ ، فیوز پمپ می پرد علت این مشکل چیست؟
یکی از دلایل این مشکل ایجاد اتصال کوتاه بین سیم پیچ استاتور و بدنه پمپ می باشد. این اتصال باعث قطع شدن فیوز پمپ میگردد. جهت رفع این مشکل باید برق اصلی پمپ قطع شده و سپس از محل قرار گیری خود خارج شده و به تعمیرگاه ارسال گردد. دلیل دیگر گیر پاژ کردن پروانه پمپ می باشد. این مشکل ناشی از عدم حرکت درست پروانه و قفل کردن بلبرینگ ها به دلیل وجود مانع است. زمانی که پروانه پمپ گیر پاژ کند باعث آمپر کشیدن پمپ می گردد و این آمپر کشیدن باعث می گردد که فیوز پمپ قطع شود. برای رفع این مشکل ابتدا برق اصلی پمپ را قطع کرده سپس پمپ را از محل قرار گیری خارج می کنیم. پس از خارج کردن پمپ اقدام به تمیز کردن محفظه ورودی سیال و همچنین پروانه انتقال سیال می کنیم. برای اینکه اطمینان حاصل کنیم که پمپ از حالت گیر پاژ خارج شده است قبل از اینکه پمپ را در محل خود قرار دهیم پمپ را به مدت چند ثانیه روشن می کنم تا از گیرپاژ نبودن پمپ اطمینان حاصل شود.
آب دهی پمپ در هنگام کار کردن به یک باره قطع می گردد علت این مشکل چیست؟
یکی از دلایل قطع شدن آب دهی کفکش جدا شدن یا شکستگی لوله متصل به کفکش می باشد، که با جدا شدن لوله متصل به کفکش هیچ گونه آب دهی از طریق لوله اتصال انجام نمی شود. برای رفع این مشکلات در صورتی که لوله متصل به کفکش شکسته شده باشد باید لوله های متصل به کفکش را تعویض نمود و یا اگر لوله متصل به کفکش از خروجی پمپ جدا شده اقدام به اتصال لوله به کفکش نموده و از اتصالات، با جنس مناسب تر استفاده نمود. دلیل دیگر اگر پروانه کفکش از جنس نوریل یا پلاستیکی باشد ممکن است بر اثر وجود ذرات بزرگ در سیال یا آب باعث شکسته شدن گردد، که در این زمان هیچ گونه آب دهی از طریق کفکش انجام نمی گردد. برای حل این مشکل باید اقدام به تعویض پروانه شود. می توانیم با توجه به ساختار پمپ از پروانه با جنس های مختلفی استفاده کنیم از جمله استیل، چدن، برنج که نسبت به پروانه های پلاستیکی از مقاومت بیشتری برخوردارند. قطع شدن به یک باره برق اصلی کفکش باعث قطع شدن آب دهی کفکش می گردد.
پمپ در اوایل نصب در داخل چاه آب دهی خوبی داشته ولی بعد از مدتی آب دهی و فشار پمپ کفکش کم می شود علت این مشکل چیست؟
دلایل مختلفی وجود دارد، یکی از این دلایل، گرفتگی مجرای خروجی کفکش می باشد که بر اثر رسوبات موجود در سیال یا آب که بر اثر گذشت زمان باعث گرفتگی مجرای خروجی کفکش می گردد. جهت رفع این مشکل ابتدا برق اصلی کفکش را قطع کرده سپس اقدام به تمیز کردن خروجی کفکش می نماییم. گرفتگی لوله های انتقال سیال یا آب و همچنین شکستگی لوله انتقال که بر اثر گذشت زمان به وجود می آید باعث افت فشار آب دهی می گردد. جهت رفع این مشکل باید اقدام به تعویض لوله های انتقال سیال یا آب نمود. ضعیف شدن الکترو موتور کفکش نیز باعث افت فشار و آب دهی کفکش می گردد. جهت رفع این مشکل باید کفکش به تعمیر گاه انتقال داده شود تا الکتروموتور مجددا سیم پیچی گردد. کم شدن قطر پروانه انتقال سیال بر اثر خوردگی در طول زمان نیز باعث افت فشار در کفکش می گردد. جهت رفع این مشکل باید اقدام به تعویض پروانه سیال کفکش نمود.
عوامل موثر در خرابی پمپ کفکش چیست ؟
پمپ کفکش جهت انتقال آب صاف طراحی شده است. به هر میزان مواد مخلوط همراه آب بیشتر گردد، مانند ماسه و یا گل و لای منجر به کاهش عمر کفکش و از بین رفتن قطعات دوار مانند: پروانه – سیل های مکانیکی و بلبرینگ می گردد.
خشک کارکردن کفکش و نرسیدن سیال به هر دلیلی به داخل کفکش باعث از بین رفتن سیل مکانیکی می گردد و با خراب شدن سیل مکانیکی آب به داخل سیم پیچ نفوذ کرده و باعث سوختن سیم پیچ می گردد.
استفاده نکردن از سیستم حفاظتی مناسب جهت استفاده از کفکشیا نبودن سیستم حفاظتی مناسب بروی کفکش باعث می سود که با کوچکترین اتصالی و یا گیر پاژ کردن کفکش منجر به سوختن الکترو موتور کفکش گردد.
در زمان اضافه کردن کابل بروی کفکش جهت انتقال برق به داخل چاه باید اصول آپارت کردن و آب بندی کردن کابل رعایت گردد در غیر این صورت منجر به بروز اتصال و خطرات برق گرفتگی و سوختن پمپ می گردد.
تغییر سایز لوله خروجی پمپ کفکش می تواند منجر به فشار اضافه بر روی الکتروموتور و در نتیجه آمپر کشیدن پمپ کفکش در بلند مدت می گردد. این آمپر کشیدن در بلند مدت باعث آسیب به الکتروموتور یا سوختن آن می گردد.
اعمال بار اضافی به پمپ کفکش باعث سوختن پمپ کفکش می شود. منظور از بار اضافی استفاده کردن از الکتروپمپ در ارتفاع غیر مجاز یا استفاده برای انتقال سیال های غلیظ تر است. که سبب بالا رفتن فشار روی پروانه، آمپر کشیدن زیاد، داغ شدن سیم پیچی الکتروپمپ و در نهایت سوختن آن می شود.
همچنین گیر کردن پروانه پمپ، خرابی بلبرینگ، گیرپاژ کردن الکتروموتور و مواردی از این قبیل می تواند باعث افزایش آمپر مصرفی، و در نهایت سوختن الکتروپمپ شود.
چگونه نحوه قرار گیری پمپ کفکش می تواند منجر به سوختگی آن می گردد؟
جهت قرار دادن کفکش در داخل چاه و یا استخر جهت انتقال سیال باید از طناب در کفکش های سایز کوچک و یا از سیم بکسل گالوانیزه با قطر مناسب در کفکش های سایز بزرگتر استفاده کرد. هیچ گاه نباید از کابل موجود در روی کفکش استفاده کرد زیرا این کار باعث قطع شدن کابل موجود در روی کفکش گشته و یا اتصالی کرده که منجر به سوختگی و یا آسیب به پمپ می گردد. قرار گیری پمپ کفکش در کف چاه منجر به فرو رفتن قسمت مکش پمپ و پروانه ها در داخل گل و لای کف چاه گردیده و امکان گیر پاژ کردن و سوختن پمپ وجود دارد لذا پیشنهاد می گردد پمپ در فاصله 50 سانتی متری کف چاه نصب شده تا از سوخته شدن کفکش جلوگیری شود. به ولتاژ برق برای پمپ کردن سیال باید توجه شود، ولتاژ نامناسب باعث آسیب رسیدن و یا نیم سوز شدن پمپ می شود.
سیستم حفاظتی مناسب برای کفکش کدام است؟
اگر در سیستم پمپ کفکش ایرادی وجود داشته باشد با داشتن یک سیستم حفاظتی مناسب می توان از سوخته شدن کفکش جلوگیری نمود. سیستم حفاظتی مناسب سیستمی است که در هر شرایطی از سوخته شدن کفکش بتواند جلوگیری کند. سیستم حفاظتی مناسب باید دارای چندین مرحله کنترل باشد تا بتواند به تنهایی در برابر آمپر مصرفی، کنترل فاز، کنترل حرارتی، کنترل بار اضافی، جلوگیری نمایید.
کاربرد فلوتر بر روی کفکش چگونه می باشد؟
فلوتر یک قطعه الکتریکی می باشد که به وسیله کابل به کفکش متصل می گردد. از مزایای فلوتر این است که از خشک کار کردن کفکش جلوگیری می نماید. خشک کار کردن کفکش باعث بالارفتن درجه حرارت الکترو موتور کفکش گشته و این درجه حرارت باعث سوختن کفکش می گردد. نحوه عملکرد فلوتر به این شکل می باشد، زمانی که سیال یا آب از سطح کفکش پایین تر برود فلوتر به سمت پایین حرکت می کند که باعث خاموش شدن کفکش می گردد و تا زمانی که آب به سطح معینی نرسد کفکش فعال نمی شود. زمانی که سیال یا آب به سطح معیین برسد فلوتر به سمت بالا حرکت کرده و به کفکش فرمان روشن شدن می دهد و تا زمانی که سطح آب بالا باشد کفکش کار می کند، مگر اینکه کفکش توسط کاربر خاموش شود. امروزه نیز بر روی کفکش های که فاقد فلوتر می باشد توسط تعمیر کاران متخصص بر روی این دسته از کفکش های فاقد فلوتر، فلوتر نسب می گردد.
آیا نصب فلوتر ضروری است یا خیر؟
در مواردی که از پمپ برای تخلیه آب مخازنی استفاده می شود، که سطح آب مخزن دائم خالی و پر می شود، شما حتما به فلوتر احتیاج خواهید داشت. اما اگر از پمپ برای تخلیه آب چاهی استفاده می شود که سطح آب آنقدری پایین نمی آید که پمپ بدون آب کار کند، در این موارد احتیاج به استفاده از فلوتر نیست.
مشکلات ناشی از نوسانات برق که باعث سوختن دینام پمپ می شود، چیست؟
یکی از دلایل مهم در سوختن دینام پمپ، اختلالات ناشی از نوسانات برق می باشد. افت ولتاژ، باعث بالا رفتن آمپر مصرفی، و داغ کردن دینام پمپ و در نهایت سوختن آن می شود. همچنین دو فاز شدن پمپ، و تغییر فاز ها، که باعث برعکس کار کردن پمپ می شود، از عوامل دیگر سوختن دینام پمپ می باشد. که می توان با نصب سیستم حفاظتی مناسب از موارد گفته شده جلوگیری کرد.
نحوه تعویض روغن پمپ کف کش چگونه است؟
زمانی که می خواهید پمپ را برای اولین بار راه اندازی کنید، از روغن پارافینی که توسط کارخانه سازنده در محفظه پمپ پر شده است، استفاده کنید. چون این امر سبب افزایش طول عمر مفید آبند مکانیکی خواهد شد. اما از سری های بعد می توان از هر نوع روغن با درجه SAE10W تا SAE20W استفاده کرد، برای تعویض روغن، پمپ را به صورت افقی قرار داده، یک ظرف در بخش زیرین درپوش قرار دهید، درپوش را باز کرده و به همراه واشر برمی داریم، و سپس روغن را خالی کنید. اگر روغن تمیز بود و به رنگ سفید یا زرد روشن، نشانه سالم بودن آبند مکانیکی است، اما در غیر این صورت و وجود آب در محفظه، آب بند مکانیکی نیز باید تعویض گردد.
تفاوت تعمیر پروانه پمپ کفکش و لجن کش استخری چیست؟
تفاوت پمپ های لجن کش با پمپ های کف کش و شناور در نوع پروانه به کار رفته در این نوع از پمپ ها می باشد، پروانه این نوع پمپ ها بازتر بوده، که به سبب این ویژگی توانایی عبور دادن آب گل آلود و ذرات معلق مانند شن و ماسه، چوب، برگ و لجن را دارد، بعضی از لجن کش ها مجهز به پروانه خورد کننده، به منظور خورد کردن اجسام درشت می باشند، از کاربرد های پمپ های لجن کش استخری خارج کردن آب استخرهای کشاورزی که همراه با لجن است، و همچنین آبیاری قطره ای و سنتی استفاده می شود.
سرویس پمپ کف کش چگونه انجام می شود؟
تمامی پمپ های کف کش پس از مدتی کار کردن احتیاج به سرویس خواهند داشت، تا از خرابی های پیش بینی نشده در پمپ جلوگیری شود، برخی از موارد که در سرویس پمپ های کف کش باید مورد توجه قرار گیردشامل موارد زیر است :
بررسی صدا های اضافی پمپ کف کش
تست و بررسی میزان لرزش پمپ
اطمینان از گردش پمپ و گیرپاژ نبودن آن
بررسی اتصالات لوله پمپ از نظر نداشتن نشتی
چک کردن میزان دمای پمپ، و جلوگیری از داغ شدن بیش از حد آن.
شایان به ذکر است برخی از موارد با سرویس پمپ برطرف نمی شود، و احتیاج به تعمیر، یا جایگزین کردن قطعات مربوطه است.
بررسی یاتاقان ها و روغن کاری آن ها
شافت روتور الکتروموتور و محور پمپ داخل بلبرینگ های شیار عمیق قرار گرفته است، که دارای محفظه گریس کاری بلبرینگ می باشند. در هر بازبینی اگر بلبرینگ ها معیوب است، آن را تعویض کنید. و داخل بلبرینگ ها را با گریس تمیز جایگزین کنید.
چه زمانی باید تعویض آب بند محوری (Shaft Seal) انجام شود ؟
محور پمپ و الکتروموتور به وسیله دو عدد آبند مکانیکی در کنار هم، که بین این دو قرار گرفته است، آب بندی شده اند که روانکاری و خنک کاری آن توسط روغن درون محفظه یاتاقان انجام می شود. زمان تعویض آبندها پس از 4000 ساعت کارکرد می باشد. بعد از تعویض سیل مکانیکی از آب بندی بودن آن اطمینان حاصل نمایید، می توان با تزریق گاز نیتروژن به داخل محفظه موتور از سالم بودن آن اطمینان کسب کرد.
تست مقاومت عایقی چگونه انجام می شود ؟
انتهای کابل را از تابلو برق جدا کرده، و از دستگاه میگر برای تست مقاومت عایقی استفاده کنید. مقاومت سیم های U ،V و W نسبت به هم و سیم ارت باید اندازه گیری شود و نباید این مقدار کمتر از 5 مگا اهم باشد. اگر کمتر از این مقدار باشد، لازم است که کابل از الکتروموتور جدا شده و مقاومت هر کدام جداگانه اندازه گیری شود. اگر مقاومت عایقی کابل نامناسب باشد، نشانه آسیب دیدگی است، که باید تعویض گردد. نامناسب بودن مقاومت عایقی سیم پیچی الکتروموتور، می تواند نشانه وجود آب یا رطوبت داخل آن می باشد، که باید سرویس شود.
دلیل احتمالی کار نکردن پمپ کف کش چیست ؟
کار نکردن پمپ کفکش می تواند به یکی از دلایل زیر باشد :
کابل ورودی آسیب دیده باشد.
قطع شدن یا سوختن خازن در کف کش تک فاز
ایراد در کلید مینیاتوری و دو شاخه
عدم کارکرد صحیح الکتروپمپ به عنوان تولید کننده انرژی برای حرکت سایر اجزای پمپ
در صورت گیرپاژ کردن پمپ، پروانه و شفت را بچرخانید و از گیرپاژ بودن یا نبودن اطمینان حاصل کنید.
وجود ایراد در بلبرینگ
علت کار نکردن پمپ کف کش یا علت سوختن پمپ کف کش چیست ؟
علل متداول سوختن کفکش شامل موارد زیر هستند :
خشک کارکردن پمپ
آب شدن سیم لاکی
شکستن عایق ها
تبدیل شدن انرژی موتور به گرما
عدم استفاده از کابل برق پمپ کف کش به عنوان نگهدارنده
گیرپاژ کردن پروانه
علت صدای عجیب از پروانه مکش چیست ؟
صدای عجیب پروانه مکش می تواند به دلیل موارد زیر باشد:
خوردگی و فرسودگی دستگاه
وجود مانع گل و لای و سنگ ریزه در مسیر حرکت پروانه
حرکت معکوس الکتروموتور به جهت اینکه فازهای موجود بر سربندی کف کش به صورت معکوس بسته شده است.
عدم کارکرد درست روتور که احتمالا به دلیل خشک کارکردن پمپ، دچار خوردگی شده است.
تعمیر و سیم پیچی پمپ کفکش و لجن کش را به افراد مجرب و با تجربه بسپارید. همچنین در برخی مواقع پمپها نیاز به هواگیری دارد که این کار نیز باید توسط کادر با سابقه و ماهر انجام شود. برای تعمیر پمپ میتوانید از پارسه نیک نوین کمک بگیرید.
پمپ کفکش و لجنکش از دسته پمپهای سانتریفیوژ است. نکته مهم آن است که در حین استفاده از آنها، نباید آب و سیال مورد نظر به درون سیم پیچی نفوذ کند. همچنین توجه به پروانه و آببندی کاسهنمد و نافی نیز در عمر و بهرهوری پمپ تاثیرگذار است. در صورت بروز مشکلات مختلف در سیمپیچی پمپ کف کش و لجن کش و نیاز به تعمیر آن میتوانید روی خدمات تیم متخصص پارسه نیک نوین حساب کنید.
پارسه نیک نوین تخصصی ترین مرجع تعمیرات و عیب یابی انواع پمپ های کف کش مفتخر است با سال ها تجربه در عرصه تعمیرات پمپ کف کش و خدمات پس از فروش انواع کف کش ها و با دارا بودن کادری مجرب و با تجربه در عرضه تعمیرات تخصصی انواع پمپ های کفکش آماده ارائه هر گونه خدمات تخصصی می باشد.
پمپ های کف کش یک از پر مصرف ترین انواع پمپ می باشد، لذا با توجه به پر کار برد بودن این نوع پمپ مشکلات بهره برداری آن نیز بسیار شایع می باشد، این مهم ما را بر آن داشت تا نکاتی کاربردی در زمینه عیب یابی و تعمیرات پمپ های کف کش برای شما بیان نماییم.
لازم به ذکر است در این مجموعه سرویس کامل انواع پمپ های کفکش شامل :
عیب یابی برق پمپ کف کش
عیب یابی فشار پمپ های کف کش
تعمیر و عیب یابی انواع پمپ های کف کش سه فاز، تک فاز، چاه آب و غیره
سیم پیچی پمپ کفکش
برندهای مختلف پمپ کف کش و لجن کش که توسط پارسه نیک نوین به صورت تخصصی مورد تعمیر قرار می گیرند عبارت اند از:
توان تک ، کف کش ابارا ، فدک ، محک ، استریم ، راد پمپ ، لوارا ، پنتاکس ، اسپیکو ، ایکار ، جهان پمپ ، گراندفوس ، پمپیران ، نوید موتور ، سیستما ، داب ، لئو ، آلما ، کالپدا ، پدرولا ، اسپرونی ، بهار پمپ ، اوزیل و انواع برند های چینی اشاره کرد.