
معرفی انواع استاندارد های پمپ و الکتروموتور
1403-10-10
معرفی ، کاربرد و نحوه ی عملکرد پمپ مگنتی یا مغناطیسی (Magnetic Drive Pumps)
1403-11-18تعمیرات و سرویس پمپ آب خانگی

تعمیرات و سرویس پمپ آب خانگی :
الکتروپمپ یا پمپ آب خانگی چیست ؟
پمپ آب خانگی جهت افزایش و تقویت فشار آب در منازل مسکونی و آپارتمانها استفادهی فراوانی دارد. این نوع پمپها با توجه به تعداد طبقات و واحدهای منازل انتخاب و مورد استفاده قرار میگیرند. به طور معمول برای پمپهای خانگی یک مخزن انبساط و یا کلید اتوماتیک به پمپ متصل میگردد تا بر اساس نیاز پمپ شروع به پمپاژ آب نماید. انتخاب پمپ برای مصارف خانگی به تعداد طبقات و واحدهای ساختمان، متراژ واحدها و تعداد شیرها بستگی دارد.
پمپ تقویت فشار آب منزل یا پمپ آب خانگی در انواع مختلف با توان های متنوع به مشتریان قابل ارائه می باشد که از جمله آن می توان به پمپ آب خانگی دو اسب، پمپ آب خانگی یک و نیم اسب، پمپ آب خانگی یک اسب و پمپ آب خانگی نیم اسب اشاره نمود که برای مثال پمپ آب خانگی نیم اسب برای یک ساختمان یک طبقه 150 متری مناسب می باشد.
پمپ آب، جهت تقویت فشار آب و یا در راستای بالا بردن فشار آب از دستگاهی به نام پمپ آب یا همان پمپ آب خانگی استفاده می شود.پمپ خانگی، پمپ آپارتمانی، پمپ آب ساختمان و یا همان پمپ آب منازل بسته به نیاز مشتری در انواع و کاربری های متعدد به مشتریان ارائه می گردد.
فروش و تعمیرات انواع پمپ آب خانگی :
– پمپ آب خانگی نیم اسب : پمپ آب خانگی نیم اسب مثلا برای ساختمان یک طبقه با حداکثر متراژ 150 متر مناسب می باشد.
– پمپ آب خانگی یک اسب بشقابی : پمپ آب خانگی یک اسب بشقابی مثلا برای ساختمان سه طبقه و شش واحد با حداکثر متراژ هر واحد 75 متر نصب می گردد.
– پمپ آب خانگی یک اسب جتی : پمپ آب خانگی یک اسب جتی جهت ساختمان چهار طبقه و هشت واحد با حداکثر متراژ 68 متر استفاده می گردد.
– پمپ آب خانگی یک اسب دو پروانه : پمپ آب خانگی یک اسب دو پروانه برای ساختمان های چهار طبقه هشت واحد با حداکثر متراژ 75 متر نصب می شود.
– پمپ آب خانگی یک و نیم اسب دو پروانه : پمپ آب خانگی یک و نیم اسب دو پروانه می تواند برای ساختمان های پنج طبقه و ده واحد با حداکثر متراژ 100 متر استفاده گردد.
– پمپ آب خانگی دو اسب : پمپ آب خانگی دو اسب مثلا می تواند برای ساختمان پنج طبقه و 14 واحد با حداکثر متراژ 100 متر استفاده گردد و برای 20 واحد با میانگین 100 متر متراژ از پمپ های 4 اسب دو پروانه سه فاز استفاده می گردد.
جهت انتخاب بهترین پمپ آب خانگی و یا به عبارتی دیگر، انتخاب مناسبترین پمپ آب خانگی مورد نیاز شما، پیشنهاد می گردد با کارشناسان پارسه نیک نوین تماس حاصل نمایید.
روشهای استفاده از پمپ آب خانگی :
ساده ترین سیستم آبرسانی در واحد های مسکونی از پمپ آب، مخزن تحت فشار یا منبع انبساط، درجه و کلید اتوماتیک تشکیل شده است. وجود منبع انبساط باعث می شود تا در مواقعی که مقدار بسیار کمی آب مورد نیاز داریم دیگر پمپ شروع به کار نکند و از آب ذخیره شده در منبع استفاده شود. هرگاه که فشار منبع انبساط پایین تر از فشار تنظیم شده روی کلید اتوماتیک قرار گیرد، کلید اتوماتیک پمپ را روشن میکند. این شیوه طراحی باعث کمتر روشن شدن پمپ می شود که در نتیجه آن استهلاک پمپ پایین و طول عمر آن بالا می رود. از طرفی باعث پایین آمدن مصرف برق نیز می شود.
همچنین این نکته را نیز باید ذکر کرد که طبق مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان، اتصال مستقیم پمپ آب به انشعاب اصلی آب شهری مجاز نیست و می بایست یک منبع ذخیره بین این دو قرار داد. علت این کار آن است که اگر پمپ به شکل مستقیم به انشعاب اصلی وصل شود، هنگام روشن شدن آن، سهم بیشتر فشار آب وارد اولین خروجی گرفته شده از انشعاب اصلی می شود و فشار آب بقیه ساختمان ها کم می شود.
روش دیگری که برای افزایش فشار آب در ساختمان های با ارتفاع کم مورد استفاده قرار می گیرد، انتخاب ست کنترل بجای استفاده از کلید اتوماتیک است. در صورت انتخاب ست کنترل به جای کلید اتوماتیک دیگر نیازی به منبع انبساط، درجه و پنج راهی نیست.
پمپهای آب خانگی را می توان با توجه به نیاز، مقدار مصرف و شرایط محل استفاده، میتوان به یکی از سه روش زیر استفاده نمود:
– پمپ آب خانگی با مخزن انبساط :
استفاده از مخازن انبساط در پمپهای آپارتمانها بسیار رایج است و انتخاب مخزن نیز با توجه به تعداد واحدهای ساختمان و مقدار مصرف است. این منبع پس از اتصال به پمپ با توجه به ظرفیت خود، به طور دائم حجمی از آب را تحت فشار نگه میدارد، به این ترتیب زمانی که یک شیر آب باز میشود تا زمانی که آب مخزن انبساط استفاده نشده، پمپ شروع به پمپاژ نخواد کرد. از اینرو اگر مخزن انبساط به درستی و با توجه به تعداد واحدها و مقدار آب مصرفی انتخاب شود، پمپ دفعات کمتری روشن شده و این امر علاوه بر آلودگی صوتی کمتر به کاهش مصرف برق نیز کمک میکند.
پمپ با مخزن انبساط به سرویس و نگهداری به صورت دورهای دارد و ممکن است مخزن انبساط پس از مدتی نیاز به تعویض تیوب داخلی و تعمیر داشته باشد. علاوه بر منبع انبساط، از یک کلید اتوماتیک، پنجراهی و درجه تنظیم فشار برای نصب پمپ خانگی همراه با مخزن انبساط استفاده میشود.
در پمپ خانگی با مخزن انبساط، تعداد دفعات سرویس کردن و کنترل آن بیشتر از دیگر مدل ها می باشد. در این نوع پمپ اندازه منبع انبساط بستگی مستقیم به اندازه آب مصرفی دارد. از اجزا این پمپ می توان به پنج راهی و کلید اتوماتیک، درجه و منبع انبساط اشاره نمود. گاها این نوع پمپ به نام های پمپ آب با منبع تحت فشار و با پمپ آب و مخزن نیز نامیده می شود.
– پمپ آب خانگی با کلید اتوماتیک :
استفاده از کلید اتوماتیک به تنهایی علاوه بر هزینه کمتر به نگهداری و کنترل کمتری نیاز دارد. اما باید دفعات باز و بسته شدن شیرها و مصرف را در نظر داشت، چرا که با هر بار باز شدن شیر، پمپ شروع به پمپاژ آب میکند تا فشار درون لولهها را تأمین نماید.
پمپ خانگی با کلید اتوماتیک نسبت به پمپ خانگی با منبع انبساط نسبتا هزینه کمتری دارد ولی برای استفاده از این نوع پمپ باید میزان باز و بسته شدن شیر را مد نظر قرار داد چون در هر دور باز و بسته شدن شیر کلید اتوماتیک استارت زده و پمپ شروع به کار می کند لذا در مورادی که میزان مصرف بیشتر است باید از این نوع پمپ صرفنظر نمود.
– بوستر پمپ خانگی :
بوستر پمپ خانگی به دلیل هزینه نگهداری کم و با صرفه بودن، دارای جایگاه مهمی در صنعت بوده و در نتیجه در اکثر مجتمع های مسکونی و مراکز بزرگ تفریحی، اداری و مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد.
از اجزاء تشکیل دهنده بوستر پمپ خانگی می توان به الکترو پمپ، فشار سنج، تابلو کنترل، اینورتور و غیره اشاره نمود.
از بوستر پمپها در مصارف خانگی و صنعتی به دلیل هزینه نگهداری کم و به صرفه بودن استفاده فراوانی میشود. از بوستر پمپها در مجتمعهای مسکونی و مراکز صنعتی و تجاری که مصرف آب زیادی دارند استفاده میشود. بوستر پمپها نسبت به دو مورد قبلی از اجزای بیشتری مثل تابلوی کنترل، فشارسنج و اینورتر تشکلیل شدهاند و برای مصارف بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرند.
معرفی و نحوه ی کارکرد اجزا سیستم های کنترل پمپ (کلید اتوماتیک و مخزن تحت فشار) :
وقتی پمپ آب خانگی را برای ساختمان انتخاب می کنیم شاید یکی از سوالاتی که برایمان مطرح می شود این است که کدام یک از سیستم های کنترل را برای STOP و START پمپ آب خانگی انتخاب کنیم.
سیستم منبع تحت فشار :
سیستم منبع تحت فشار که به عنوان منبع انبساط نیز نام گذاری می شود به همراه لوازم های همراهش ( پرشر سوییچ ، 5 راهی و درجه ) یکی از قدیمی ترین سیستم های کنترل پمپ خانگی است. نحوه کار منابع انبساط به این صورت است که داخل منبع تیوپ لاستیکی قرار گرفته است که حدود 2/3 حجم مخزن را با آب پر می کند و خارج از آن تیوپ پلاستیکی ، داخل منبع را گاز پر میکند. با افت فشار آب ساختمان ، آب و فشار هوای داخل منبع کاهش می یابد. پس از این کاهش پرشر سوییچ فرمان استارت را به پمپ می دهد و پمپ آب خانگی جهت افزایش فشار آب داخل ساختمان روشن می گردد. بعد از اینکه فشار آب ساختمان به حداکثر فشاری که در پرشر سوییچ تنظیم شده است رسید ، فرمان قطع کار را به پمپ آب خانگی می دهد.
سیستم کلید اتوماتیک دیجیتال :
سیستم دیگری که جهت کنترل پمپ آب خانگی مورد استفاده قرار می گیرد « کلید اتوماتیک دیجیتال » می باشد. این کلید ها به نوعی سیستم الکترونیکی جایگزین منابع انبساط می باشند که با محدودیت هایی مواجه هستند. مکانیزم کار ست کنترل ها به این ترتیب است که یک سوپاپ در داخل آن ها قرار گرفته است و وقتی که فشار آب حدود 0.5 بار از آن بگذرد پمپ را استارت می کند و در حداکثر فشار پیش فرضی که برای دستگاه تعریف شده ( حدودا 3 بار ) پمپ را خاموش می کند. همانطور که گفته شد ست کنترل یا کلید اتوماتیک دیجیتال دارای محدودیت هایی است که باعث می شود نتوان از آن ها در همه جا استفاده کرد. اولین محدودیت در اندازه ورود و خروج آن است. اکثر ست کنترل های موجود در بازار ورود و خروج 1 اینچ دارند و همین امر سبب می شود تا بتوان این سیستم را روی سایز های محدودی از پمپ آب خانگی پیاده سازی کرد.
ست کنترل ها برای ساختمان هایی که نهایتا 3 طبقه و 3 واحد دارند توصیه می شود و استفاده برای بیش از این تعداد موجب افزایش خاموش و روشن شدن پمپ و افزایش چشمگیر استهلاک پمپ و کلید خواهد شد.
یکی دیگر از محدودیت ها ، فشار پیش نیاز (حدودا 0.5 بار ) است که حتما باید از طرف شبکه پشت ست کنترل باشد تا کار کند. دلیل آن هم وجود سوپاپی است که درباره آن توضیح داده شد. بنابراین :
در مواقعی که منبع ذخیره آب پشت پمپ قرار می دهیم به دلیل عدم وجود پیش فشار شبکه ، از « کلید اتوماتیک دیجیتال » نمی توان استفاده کرد.
البته متاسفانه خیلی از نصابان محترم از قبول این مورد امتناع می کنند و به محض وقوع مشکل ست کنترل را تعویض می کنند اما بررسی های انجام شده نشان می دهد که اکثر ست کنترل هایی که از منبع ذخیره آب می گیرند عملکرد ناقصی دارند در حالی که کلید کاملا سالم است. از مزایای ست کنترل ها می توان به قیمت مناسب تر ، نصب آسان ، اشغال فضای بسیار کم ، کارکرد بهتر در نواحی مرطوب و … اشاره کرد.
نتیجه گیری :
هر دو سیستم اگر در جای خود به کار گرفته شوند ، به خوبی جوابگوی نیاز شما خواهند بود. اگر ساختمان تا 3 طبقه و 3 واحد است و پشت پمپ آب منبع آبی قرار نمی گیرد ، بهترین گزینه ، استفاده از « کلید اتوماتیک دیجیتال » خواهد بود. اما برای ساختمان های بزرگ تر با توجه به مصرف بالای آب در این ساختمان ها ، توصیه بر این است که از منبع تحت فشار استفاده شود.
راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی :
با توجه به این که بسیاری از خریداران پمپ آب خانگی عمده مردم می باشند و اطلاعات کمتری درباره انتخاب مناسب پمپ برای ساختمان خود دارند .
عوامل متعددی در انتخاب پمپ آب خانگی مناسب برای یک ساختمان دخیل است که از آن ها می توان به تعداد طبقات ، تعداد واحد ها ، تعداد حمام و دستشویی در هر واحد ، متراژ هر واحد ، سایز لوله ها در داخل ساختمان و … اشاره کرد.
همیشه برای مشتریان در انتخاب پمپ خانگی دو گزینه وجود دارد، ارزانترین پمپ آب خانگی و بهترین مارک پمپ آب خانگی و بسیاری از مشتریان به دلیل مسایل اقتصادی اقدام به خرید ارزانترین پمپ آب خانگی می نمایند. اما از آنجایی که معمولا خرید یا تعویض پمپ آب خانگی هر 7 الی 8 سال یکبار رخ می دهد به کلیه عزیزان پیشنهاد می شود تا در صورت امکان صرفا به قیمت توجه ننموده و کیفیت را نیز لحاظ نمایند استفاده از پمپ های ارزان قیمت ممکن است به دلیل عدم تامین فشار آب مناسب، به دستگاه های مورد استفاده شما نیز لطمه وارد نماید.
عوامل متعددی در انتخاب پمپ آب خانگی موثر می باشند که در زیر به آنها اشاره می کنیم :
متراژ واحد ، تعداد طبقات آپارتمان ، میزان مصرف آب ، تعداد شیر آب
انتخاب صحیح موتور پمپ آب خانگی یا الکتروپمپ خانگی جهت تقویت فشار آب کاملا مشکل مصرف کننده را برطرف می نماید.
پمپ آب خانگی یا همان پمپ تقویت فشارآب ساختمان در انواع نیم اسب بخار، یک اسب بخار، یک و نیم اسب بخار و دو اسب بخار موجود می باشد.
نکات پس از خرید پمپ آب خانگی :
نکاتی که پس از خرید پمپ خانگی می بایست رعایت نمود عبارت است از:
– جهت افزایش طول عمر پمپ آب خود تلاش نمایید منبع دیافراگمی با حجم بالاتر تهیه نمایید.
– وزن لوله ها را مهار نمایید و توجه نمایید که پمپ زمینی به عنوان تکیه گاه وزن لوله های سیستم لوله کشی در معرض فشار نباشد.
– مبحث 16 مقررات ملی ساختمان: اتصال پمپ به انشعاب اصلی آب شهری غیر مجاز است، بنابراین برای نصب پمپ باید از لوله اصلی آب شهری جدا شده و در محلی غیر از آن و توسط شیر یکطرفه به سیستم آب شهری اتصال یابد.
نحوه نصب صحیح و تنظیم پمپ آب خانگی :
به دلیل وجود عوامل متعدد که در زمان نصب پمپ آب خانگی می بایست رعایت شود و نیز پیشگیری از مشکلات آتی، پیشنهاد می شود برای نصب پمپ آب و تنظیم پمپ آب خانگی با متخصصین نصب پمپ هماهنگی نمایید.
در هنگام راه اندازی و نصب پمپ آب منزل باید مکان نصب پمپ را پائین تر از سطح منبع مکش قرار داده تا فشار مکش ایجاد شده مثبت باشد، اگر این کار در بعضی از شبکه های آبرسانی امکان پذیر نبود، تا آنجائیکه وضع ایستگاههای پمپاژ اجازه می دهد باید سعی نمود پمپ نزدیک سطح مایع منبع مکش قرار گیرد تا مشکلات کمتری در کار پمپ ایجاد شود، مسیر لوله کشی باید مستقیم و از ایجاد خم ها و زانوها و لوازمات لوله کشی نه چندان مورد نیاز اجتناب کرد، بین زانوئی و محل اتصال مکش باید لوله مستقیمی به طول حداقل 5 برابر قطر مکش فاصله ایجاد نمود. چون در غیر این صورت فشار مکش نامتعادلی ایجاد شده و یک طرف چشمه پروانه و محفظه مکش پر تر از طرف دیگر شده و تلفات هیدرولیکی پمپ زیاد و راندمان پمپ کم می گردد.
باید قطر لوله مکش یک نمره بیشتر از قطر مجرای رانش بوده و عمق مکش بین 5/4 تا 6 متر باشد، لوله مکش باید کاملاً آب بندی بوده و از محبوس نمودن هوا در لوله مکش اجتناب ورزید، در قسمت اعظم لوله ورودی پمپ، فشار هوا کمتر از فشار جو بوده و برای مطمئن شدن از آب بندی لوله ورودی بعد از کارگذاری، یک شعله به قسمتهای اتصالی نزدیک می کنند در صورتی که درزی موجود باشد شعله به طرف لوله کشیده می شود لوله مکش باید 1 تا 2 متر پائین تر از حداقل سطح آب چاه باشد تا هوا وارد پمپ نگردد در قسمت رانش پمپ شیر یک طرفه جهت جلوگیری از حرکت معکوس آب و شیر تنظیم جهت کم و زیاد نمودن آب تعبیه نموده با صدمه ای به پمپ وارد نگردد.
جهت نصب پمپ اصولاً یک شاسی محکم برای موتور و پمپ درنظر گرفته و از ایجاد نامیزانی که سبب فرسوده شدن بوشهای اتصال و یاتاقانها و احتمالاً شکستن محور پمپ می گردد جلوگیری می شود همواره باید سعی نمود محور پمپها باموتور محرک آن در کارخانه میزان شود که این میزان نباید در اتصال و نصب پمپ به هم بخورد.
معمولاً صفحه ای به ضخامت 2.5 تا 4 سانتیمتر بین صفحه زبری پمپ و سطح بالائی فنداسیون در نظر گرفته می شود که با ملات سیمان پوشیده شده تا ناصافیهای بالائی فونداسیون اصلاح و حرکت جانبی صفحه زبری پمپ کم شود.
در مسیر رانش پمپ، یک شیر دروازه ای و یک سوپاپ کنترل قرار می دهند، کار این سوپاپ حفظ پمپ در مقابل فشارهای اضافی وارد بر پمپ است. سوپاپ انتهای لوله مکش باید لااقل 1.5 متر از سطح مایع مکش پائین تر بوده و پمپ نیز باید به سطح منبع مکش نزدیک باشد. پمپ و موتور را باید روی فونداسیون محکمی نگه داشت تا تنظیم آن خراب نگردد در غیر اینصورت بوشهای اتصال محور پمپ و موتور نیز یاتاقانهای آن خراب و سبب شکستگی محور می گردد.
جهت مجتمع های مسکونی با تعداد واحد بیش از 20 واحد از انواع بوستر پمپ ها استفاده می گردد این بوستر پمپ ها بسته به میزان مصرف آب در انواع بوسترپمپ های دو و چند پمپه قرار می گیرد. در بوستر پمپ ها جهت کاهش مصرف برق و افزایش طول عمر قطعات پمپ از سیستم های دور متغیرالکترونیکی (اینورتر) استفاده می گردد. عملکرد این سیستم ها به این نحو است که با سنسورهایی که در مدار خروجی پمپ قرار گرفته میزان فشار و دبی پمپ سنجیده شده و با کنترل سرعت دوران الکتروموتور نصب شده بر روی پمپ منجربه کاهش مصرف انرژی می گردد.
برای کارکرد پمپ ها به صورت اتوماتیک و کاهش دفعات روشن وخاموش شدن پمپ ها و در نتیجه عملکرد کم صدا تر پمپ نیاز به نصب مخزن تحت فشار به همراه درجه و کلید اتوماتیک است چرا که آب تحت فشار ذخیره شده در منبع مذکور باعث ایجاد یک فشار ثابت در پشت لوله گردیده و در نتیجه کاهش چشمگیر دفعات روشن وخاموش شدن پمپ و همچنین ایجاد جریان متناوب و یکنواخت آب در لوله ها را در پی دارد.
یکی از سئوالات شایع در بین مشتریان این است که از ست کنترل استفاده کنیم یا از منبع تحت فشار؟
در شرایطی که فضای کافی برای نصب پمپ وجود دارد اولویت با نصب مخزن تحت فشار به همراه درجه و کلید اتوماتیک است چرا که آب تحت فشار ذخیره شده در منبع مذکور باعث ایجاد یک فشار ثابت در پشت لوله گردیده و در نتیجه کاهش چشمگیر دفعات روشن و خاموش شدن پمپ و همچنین ایجاد جریان متناوب و یکنواخت آب در لوله ها را در پی دارد.
ست کنترل چیست ؟
ست کنترلر قطعه ای است مشتمل بر برد الکترونیکی کنترل فشار در داخل و فضای بسیار کوچک ذخیره آب تحت فشار بر روی ست کنترل به همراه درجه و کابل برق مربوطه از مزایای این سیستم می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
– اشغال فضای بسیارکم در محیط هایی که مشکل محدودیت فضا وجود دارد.
– مناسب جهت منازل تک واحدی به دلیل دفعات مصرف پایین آب
– نصب آسان و بدون نیاز به تنظیمات اولیه
– مقاومت بالا در شرایط مرطوب بخصوص شمال کشوربه دلیل عدم استفاده از مخزن فلزی
معایب ست کنترل :
– درصورت خرابی بورد الکترونیکی معمولاً امکان تعمیر وجود ندارد.
– استهلاک بالای پمپ ومصرف برق بیشتربه دلیل بالا رفتن دفعات روشن وخاموش شدن پمپ به دلیل عدم وجود ذخیره مناسب آب تحت فشار
– عدم یکنواختی جریان آب در لوله ها به دلیل دفعات بالای روشن وخاموش شدن پمپ
تفاوت ست کنترل و کلید اتوماتیک چیست ؟
ست کنترل با تغییر جریان یا دبی کار می کند در حالیکه کلید اتوماتیک با تغییر فشار عمل میکند؛ بنابراین ست کنترل فشار را ثابت نگه میدارد و به محض اینکه جریان عبوری از لوله ها تغییر کند دستور به روشن شدن پمپ میدهد؛ پس برای استفاده از ست کنترل باید آب ورودی به پمپ حداقل فشاری داشته باشد تا هنگام باز شدن شیر آب با عبور جریان از دیافراگم ست کنترل، عمل فرمان دادن اجرا و پمپ روشن شود. در مقابل استفاده از کلید اتوماتیک و منیع دیافراگمی باعث ایجاد جریان یکنواخت می شود و تا زمانیکه فشار آب از فشار تنظیم شده روی کلید اتوماتیک کمتر نشود، فرمان روشن شدن پمپ صادر نمیشود.
تامین و فروش لوازم جانبی پمپ آب خانگی :
کلیه لوازم جانبی پمپ خانگی اعم از منبع تحت فشار یا منبع ذخیره آب، کلید اتوماتیک پمپ آب خانگی، ست کنترل، سه راهی و دیگر محصولات مربوطه نیز قابل ارائه می باشد.
عیوب و علل خرابی های سیستم آبرسانی خانگی و نحوه برطرف کردن آنها :
یکی از عمده ترین مشکلاتی که در سیستم آبرسانی منازل ایجاد میشود کاهش فشار آب مصرفی است. کاهش فشار دلایلی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.
خرابی کلید اتوماتیک یا ست کنترل :
اگر یکی از اجزای ست کنترل یا کلید اتوماتیک دچار نقص فنی باشند آن وقت آنها در عملکرد خود دچار اختلال می شوند. این اختلال میتواند به صورت قطع شدن کامل و یا عدم فرمان دادن در زمان مناسب باشد.
دو مورد از رایج ترین دلایلی که موجب خراب شدن ست کنترل ها میشوند یکی ریخته شدن آب روی بدنه آنها و دیگری وارد شدن آشغال به داخل آنها میباشد. چنانچه آب به صورت مستقیم روی بدنه ست کنترل ریخته شود، این آب به داخل ست کنترل نفوذ کرده به برد الکترونیکی آن میرسد و موجب سوختن برد میشود. همچنین اگر آب داخل لوله کاملا تمیز نباشد و همراه آن آشغال باشد، این آشغال ها وارد شیر یکطرفه ست کنترل میشود و باعث عدم عملکرد صحیح شیر یکطرفه میشود به این شکل که با گیرکردن آشغال در دهانه آن، شیر یکطرفه دائما دستور عبور جریان به برد را میدهد که در نتیجه باعث دائم کار کردن پمپ میشود.
از رایج ترین دلایلی هم که موجب خرابی کلید اتوماتیک میشود تنظیم نبودن باد منبع دیافراگمی و دیگری وجود نشتی در کل مجموعه آبرسانی است. چنانچه باد منبع دیافراگمی تنظیم نباشد، دائما این پیام را به کلید اتوماتیک میدهد که فشار کم است، دریافت مکرر این پیام توسط کلید اتوماتیک باعث دائم عمل کردن آن و در نهایت بالا رفتن دمای کلید اتوماتیک میشود. از آنجا که کلید اتوماتیک در ساختمان خود چند قطعه از جنس پلاتین دارد، این افزایش دما، دمای آن قطعات پلاتینی را نیز بالا میبرد و در اصطلاح باعث چسبیده شدن پلاتین ها به همدیگر میشود که عملا کلید اتوماتیک کارایی خود را از دست میدهد و موجب دائم روشن ماندن پمپ میشود.
وجود نشتی در کل سیستم آبرسانی نیز باعث میشود فشار مجموعه دائما از فشار تنظیم شده بر روی کلید اتوماتیک پایین تر باشد و در نتیجه پمپ برای تامین فشار دائما روشن می ماند.
کلید اتوماتیک پمپ، همان قطعهای است که دستور قطع و وصل شدن پمپ را صادر میکند. این قطعه استهلاک بالایی داشته و به دو صورت مکانیکی و دیجیتالی وجود دارد. در درون این کلید دو پیچ دیده میشود؛ یک پیچ برای تنظیم فشار قطع پمپ و یک پیچ نیز برای تنظیم فشار شروع به کار پمپ است. در حقیقت کاهش و افزایش فشار (بار پمپ) از طریق این دو پیچ انجام میشود. اگر این کلید دچار مشکل شود، پمپ بدرستی کار نمیکند.
کم بودن فشار باد منبع دیافراگمی :
همانطور که در آیتم قبلی توضیح دادیم کم بودن باد منبع یا سوراخ بودن تیوب آن باعث خراب شدن کلید اتوماتیک میشود. چنانچه باد تیوب منبع دیافراگمی کم باشد، به مرور زمان تیوب آن با دیواره فلزی منبع سایش پیدا کرده و در نهایت منجر به پارگی تیوب میشود. از طرفی اگر باد تیوب منیع دیافراگمی کم باشد عملا بخشی از حجم منبع بلا استفاده می شود. به عنوان مثال اگر حجم منبع 40 لیتر باشد و باد تیوب آن کم شود و به 20 لیتر برسد، بعد از تمام شدن این 20 لیتر آب، پمپ باید روشن شود در صورتیکه اگر باد تیوب کم نبود میتوانستیم 40 لیتر آب بدون روشن شدن پمپ استفاده کنیم و این یعنی دو برابر شدن استعهلاک و مصرف برق.
همچنین اگر منبع انبساط خراب و یا سوراخ شود، به طور مداوم فشار کم و زیاد میشود. در این شرایط پمپ بدون اینکه خاموش شود، یکسره کار میکند. در صورتی که با این مشکل مواجه شدید، باید میزان باد مخزن تحت فشار پمپ آب را تنظیم نمایید.
اگر تغییرات فشار آب، بیش از توان پمپ آب باشد، پمپ مجبور است یکسره کار کند. علت اصلی یکسره کار کردن پمپ، تنظیم نبودن اتومات مکانیکی است.
تغییر در شکل پروانه پمپ آب :
چنانچه پروانه پمپ دچار تغییر شکل یا شکستگی شود، آب را نمیتواند به درستی انتقال دهد و پمپاژ کند. پس یکی از آیتم هایی که هنگام کم شدن فشار آب باید بررسی شود پروانه پمپ است. از عمده دلایلی که در پمپ های با پروانه باکالیت یا پلاستیکی، پروانه تغییر شکل میدهد خشک کار کردن پمپ است. خشک کار کردن پمپ باعث بالا رفتن دما میشود و از آنجا که جنس این پروانه ها از نوعی پلاستیک است موجب تغییر شکل آنها میشود. از این رو توصیه میشود تا در صورت امکان از پمپ هایی با پروانه برنجی یا پروانه استیل استفاده شود.
نشتی در سیستم انتقال :
از دیگر دلایلی که میتواند منجر به کاهش فشار آب شود وجود نشتی در سیستم لوله کشی آب است. نشتی در سیستم لوله کشی مقدار قابل توجهی از فشار تامین شده توسط پمپ را هدر میدهد. وجود این اختلال در سیستم لوله کشی علاوه بر کاهش فشار آب مصرفی، موجب افزایش مصرف برق و استهلاک پمپ به علت کارکرد دایم پمپ و در نتیجه کاهش عمر مفید آن می شود.
نشتی در پمپ :
همانطورکه میدانید مکانیکال سیل در پمپ کار آب بندی را انجام میدهد و از نشت آب در پمپ جلوگیری میکند. چنانچه مکانیکال سیل دچار نقص شود آب در ساختمان پمپ نفوذ کرده به شفت پمپ میرسد و باعث خرابی شفت نیز میشود؛ درنتیجه فشار و دبی پمپ کاهش می یابد.
خرابی بلبرینگ :
گاهی مواقع صدای بلند و غیر عادی از پمپ شنیده میشود. در صورت شنیده شدن این صدای غیر عادی اولین قسمتی که باید بازدید شود بلبرینگ پمپ است. ساختمان بلبرینگ به شکلی است که چنانچه نقصی در آن به وجود بیاید باعث ایجاد این صدای غیر عادی میشود.
پمپ آب خانگی زیاد روشن و خاموش میشود ، بزرگترین علت این مساله، خراب شدن بلبرینگها است. در مجموع بلبرینگها استهلاک بالایی دارند و پس از گذشت مدت زمان مشخصی (بر اساس تعداد دور در ساعت) دچار افت عملکرد میشوند. علاوه بر این، خرابی بلبرینگ علل مختلفی مانند؛ عدم روغنکاری دورهای، جاگذاری نامناسب و گیر کردن آلودگیهای جامد دارد. در این وضعیت تنها راهحل، تعویض بلبرینگها توسط یک تعمیرکار با تجربه در زمینه تعمیر پمپ آب خانگی است.
خرابی یاتاقان پمپ :
لرزش و سر و صدای زیاد ، اگر اجسام خارجی در پروانه وجود داشته باشد، اگر قطعهای شل باشد، اگر محل قرارگیری پمپ محکم نباشد و اگر روتور در الکتروموتور پمپ لق باشد، لرزش و سر و صدای زیادی ایجاد خواهد شد. در این شرایط ببینید آیا این سر و صدا به تازگی تولید شده یا قبلاً هم وجود داشته است. اگر پمپ در ابتدا سر و صدای کمی داشته و اخیراً صدای آن زیاد شده، نشاندهنده آن است که قطعات پمپ (به احتمال زیاد یاتاقان)، نیاز به تعمیر یا تعویض دارد.
سوختن خازن پمپ :
گاهی مواقع پمپ آب روشن است ولی کار نمیکند زمانیکه بعد از هل دادن پروانه خنک کن ، پمپ بدون سر و صدا کار کند، یعنی خازن راهانداز خراب شده است. به یاد داشته باشید که در همان مرحله که میخواهید پمپ را بچرخانید، به آرامی این کار را انجام دهید. در واقع اگر با مشکل گیر کردن یا بد کار کردن پمپ آب مواجه شدید، نباید آن را هل بدهید. این کار باعث آمپر کشیدن دینام، خرد شدن بلبرینگ و گرفتگی پشت پروانه میشود.
سوختن سیم پیچی پمپ :
اگر از منبع انبساط مناسب برای پمپ آب استفاده نشود، اگر گنجایش پمپ آب با توان مورد نیاز در خطوط لوله ساختمان تناسب نداشته باشد، اگر شفت متصل به پروانه گیر کند و بدرستی نچرخد و یا اگر به هر دلیلی دمای سیم پیچ و پمپ افزایش یابد، سیم پیچ پمپ آب خانگی می سوزد. در این حالت تعمیر و سیم پیچی پمپ آب خانگی، ضروری است.
عدم هواگیری پمپ :
پمپ، آب را پمپاژ نمیکند اگر پمپ هواگیری نشده باشد، اگر مکش پمپ زیاد باشد، اگر در میان پروانهها جسم خارجی گیر کند، اگر در آب یا سیال مورد نظر گاز یا هوای زیادی وجود داشته باشد و اگر در قطعات مختلف پمپ عیوب مکانیکی پیدا شود، در تمامی این حالتها پمپ با وجود کار کردن، آب را پمپاژ نمیکند.
خدمات نگه داری ، تعمیرات و سرویس دوره ای پمپ آب خانگی :
تعویض پروانه پمپهای آب خانگی با قدرتهای متفاوت
سیم پیچی و تعمیر الکتروپمپهای آب خانگی
تعویض خازن پمپ آب خانگی
تعویض بلبرینگ موتور پمپ آب خانگی
تعویض قطعات آب بند و مکانیکال سیل پمپ آب خانگی
در آخر یادآور میشویم به منظور بالا بردن راندمان سیستم آبرسانی منازل و جلوگیری از خرابی های احتمالی لازم است در پایان هر فصل، کل مجموعه آبرسانی شامل پمپ آب، منبع ذخیره، منبع دیافراگمی، تیوپ منبع ، ست کنترل یا کلید اتوماتیک، لوله ها و اتصالات توسط متخصصین بازدید شود و در صورت لزوم تنظیم ویا سرویس شوند. پارسه نیک نوین با دارا بودن کارشناسان متخصص و مجرب در این حوزه آماده خدمت رسانی به شما هموطنان گرامی می باشد.