الکتروپمپ یا پمپ لجن کش چیست ؟
1397-09-05پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه چیست ؟
1397-09-18الکتروپمپ یا پمپ کف کش چیست ؟
پمپ کف کش یا پمپ چاهی ( submersible pump ) از دسته پمپ های سانتریفیوژ مستغرق است که جهت انتقال سیالات تمیز همچون آب مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال حوضچه ای عمیق را در نظر بگیرید که قصد تخلیه آب جمع شده داخل آن را داریم . در چنین موقعیتی بهترین گزینه برای تخلیه پساب ، استفاده از پمپی است که داخل حوضچه قرار گرفته و پساب را به بالا هدایت کند. این پمپ که پمپ کف کش نامیده می شود با قرار گیری در سیال آن را انتقال می دهد. کف کش ها با توجه به اینکه در داخل سیال قرار می گیرند باید حتما ضد آب بوده و الکتروموتور آن ها نیز دارای کلاس حفاظتی IP 68 باشد.
کف کش از گروه الکتروپمپ های مستغرق سانتریفیوژ می باشد. فروش انواع کف کش و الکتروپمپ کفکش تک فاز و الکترو پمپ کف کش سه فاز، پمپ کف کش فلوتردار، این محصولات بنا به نیاز مشتری در جنس های مختلفی مثل کف کش استیل و کف کش چدن و کفکش آلومینیومی ارائه می شوند. یکی از عمومی ترین کاربرد این محصولات پمپ کفکش چاه آب می باشد. از دیگر محصولات قابل ارائه در این بخش می توان به پمپ کف کش، پمپ آب کف کش برای چاه و استخر، الکتروپمپ ضد آب، پمپ کف کش لوارا، پمپ کف کش استریم، پمپ کف کش ایتالیایی، پمپ کف کش چینی، پمپ کف کش پنتاکس، پمپ کف کش چاه آب و پمپ درون آب اشاره نمود.
به طور کلی پمپ های کف کش به دو گروه زیر طبقه بندی می شوند :
1. پمپ مستغرق
2. پمپ شافت و غلاف
مکانیزم کار پمپ های شافت و غلاف که در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفتند به این صورت بود که موتور این پمپ ها در بیرون از چاه قرار می گرفت و پروانه را به حرکت در می آورد . این بیرون بودن موتور از چاه از طرفی موجب تعمیر راحت الکتروموتور است و از طرفی نیاز به موتور های IP بالا را کاهش می دهد. اما از طرف دیگر هم الکتروموتور به دلیل نمایان بودن برای مکان هایی که امنیت ندارند خطرناک است.
اجزای پمپ های کف کش عبارتند از:
پروانه ، موتور ، حلزون ، محور ، مکانیکال سیل ، کابل و ملحقات
موارد مد نظر در انتخاب پمپ کف کش :
برای انتخاب پمپ کف کش عوامل متعددی وجود دارند که باید آن ها را در نظر گرفت که به بررسی مهم ترین موارد از این عوامل می پردازیم :
ارتفاع :
انتخاب پمپ کف کشارتفاع از کف ترین جایی که کف کش در آن می نشیند تا بالاترین نقطه ای که سیال را آنجا میریزد مهم ترین عامل در انتخاب پمپ کف کش است. نکته ای که باید در این عامل در نظر داشت این است که ارتفاع یا هد نامی هر کف کش آن ارتفاعی است که در آبدهی « صفر » می زند. یعنی در شرایط معمول ارتفاعی کمتر از آنچه بر روی کف کش ها درج شده است خروجی دارد. لذا بهتر است کف کش انتخابی چندین متر بالاتر از آنچه نیاز داریم انتخاب شود. برای مثال اگر ارتفاع مورد نیازمان 38 متر است بهتر است کف کش انتخابی بین 45 تا 50 متر ارتفاع بزند.
قطر خروجی :
انتخاب پمپ کف کشقطر لوله خروجی نیز عاملی بسیار مهم است چرا که به صورت مستقیم به آبدهی پمپ کف کش مرتبط است. باید با توجه به حجم آب موجود و همچنین زمان مورد نیاز جهت تخلیه آب ، قطر لوله و به تبع آن قطر خروجی کف کش را انتخاب کرد. قطر های معمول در خروجی کف کش ها 1 , 1و1/4 , 1و1/2 , 2 , 2 و1/2 , 3 , 4 , 6 , 8 , 12 و … می باشد که بسته به حجم آب موجود و نوع کاربرد مورد استفاده قرار می گیرند. نکته حائز اهمیت درباره قطر خروجی کف کش این است که نباید در خروجی آن به طور مستقیم تبدیل زد و سایز آن را تغییر داد. چرا که این امر سبب فشار به موتور و در نهایت سوختن آن می شود. بهتر است اگر مجبور به تغییر خروجی کف کش شدیم ، ابتدا به اندازه حدودا 1.5 متر با سایز اصلی خود کف کش لوله گذاری شود و از آنجا به بعد تغییر قطر انجام پذیرد. ارتفاع با میزان آبدهی رابطه معکوس دارد.
برق :
کف کش ها معمولا از برق AC تغذیه می کنند و بسته به توان موتور مورد نیاز کف کش ( که معمولا در سایز های بزرگ توان های بالایی نیاز دارند ) از برق سه فاز یا تک فاز استفاده می کنند. کف کش 12 ولت ، کف کش 24 ولت ، کف کش 110 – 120 ولت ، کف کش 220-240 ولت و کف کش 380 – 400 ولت در ایران بیشترین مصرف را دارند.
سیستم قطع کننده :
انتخاب پمپ کف کش به طور کلی می توان کف کش ها را به گونه ای تنظیم کرد که پس از انتقال حجم مشخصی از آب به طور خودکار کف کش متوقف شود. برای این کار میتوان از تابلو برقی برنامه ریزی شده استفاده کرد. اما در حالت ساده تر می توان از قطع کن های برقی که در اصطلاح به آن ها شناور و یا فلوتر گفته می شود بهره برد. فلوتر ها در سایز های محدودی بر روی کف کش ها آپارات می شوند و مکانیزم عملکرد آن ها به گونه ایست که پس از اینکه سطح آب تا حد مشخصی پایین آمد به طور خودکار کف کش را خاموش می کند. در مکان هایی که حجم آب محدود است و امکان دارد پس از مدتی آب تمام شود و کف کش با کارکرد خشک بسوزد بهتر است از کف کش های فلوتر دار استفاده کرد. کف کش ها معمولا به صورت ساده و یا فلوتردار تولید می شوند که می توان کف کش های ساده را نیز فلوتر دار کرد.
کاربرد الکتروپمپ کف کش :
پمپاژ آب صاف
پمپ آب خانگی
پمپ کف کش چاه آب
فواره ها
انتقال آب از مخازن و استخرها
تخلیه پساب های فاضلاب (با غلظت کم)
آبیاری
انتقال سیالات مختلف در صنایع غذایی و دارویی
تخلیه پس آبهای باران
تخلیه آب استخر
تخلیه پس آبهای بارانی
انتقال آب از مخازن آبیاری کشاورزی
مصارف آب شرب
کف شکنی
ویژگی های پمپ کف کش :
پمپ کفکش با توجه به نوع کاربرد و سيال مورد پمپاژ از مواد مختلفی نظیر استنلس استیل، چدن، مواد پلیمری و …. ساخته می شوند.
جنس پروانه از نوع استیل، تکنوپلیمر، نوریل ( پلاستیک فشرده )، چدن وبرنج می باشد.
الکتروپمپ های کف کش در دو نوع ساده و فلوتردار ( دارای قطع کن برقی ) می باشند.
پمپ کفکش های موجود در بازار به دو نوع آب از بغل و آب از رو تقسیم بندی می شوند.
کفکش بادی ( پنوماتیک ) وبرقی ضد انفجار ( EX ) اروپایی جهت جابه جایی انواع سیالات شیمیایی و قابل اشتعال و انفجار و انواع مشتقات نفتی با بدنه چدن و قابل ارایه است.
جهت جا به جایی آب شور کف کش با بدنه و پروانه برنجی به صورت سفارشی قابل ارایه می باشد.
الکتروپمپ های کف کش از لحاظ نحوه خنک کاری به دو نوع آب خنک و روغن خنک تقسیم بندی می شوند.
کف کش ها در دو نوع خازن داخل و خازن بیرون ( تکفاز ) ساخته می شوند.
کفکش ها از لحاظ قرار گیری پروانه در هوزینگ یا پوسته واز لحاظ شکل به دو نوع پروانه بسته و پروانه نیمه باز جهت جابه جایی آب صاف و آبهای آلوده و حاوی املاح ( آب و یا آبگیر رودخانه ) پیشنهاد می گردد.
کشورهای تولید کننده پمپ کف کش :
پمپ کف کش ایرانی
پمپ کف کش ایتالیایی
پمپ کف کش چینی
اطلاعات عمومي در مورد نوع پمپ کف کش :
پمپ کف کش تک فاز
پمپ کف کش سه فاز
اطلاعات عمومي در مورد توان و سایز پمپ کف کش :
توان پمپ های کف کش قابل ارائه عبارت است از: پمپ کف کش 1 اسب تا پمپ کف کش 15 اسب
1 اینچ و 2 اینچ و 3 اینچ و 4 اینچ و 5 اینچ و 6 اینچ
اطلاعات عمومي در مورد جنس پمپ کف کش :
کف کش استیل
کف کش چدن
کف کش آلومینیوم
کف کش تکنو پلیمر
کف کش اسکوبایی
برند های الکتروپمپ یا پمپ کف کش کدامند ؟
از انواع پمپ کف کش پرکاربرد امروزی می توان به پمپ کف کش Ebara ، Stream ، Dab ، Pentax ، Saer ، CNP ، KSB ، Grundfos ، Lowara ، Tavantak ، Navid Sahand ، Radpump و …… اشاره کرد.