الکتروپمپ یا پمپ کف کش چیست ؟
1397-09-10دوزینگ پمپ یا میترینگ پمپ چیست ؟
1397-09-18پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه چیست ؟
پمپ بشکه کش – پمپ بشکه ای – پمپ تخلیه بشکه – پمپ تخلیه
Barell Pump or Drum Pump or Fill Pump or Container Pump
تخلیه سیالات از بشکه ها در بسیاری از مواقع برای افراد همراه با مشکلات زیادی است که بزرگترین آن هدر رفتن بخشی از سیال می باشد. ضمن اینکه برای بسیاری از سیالات مانند اسید ها تخلیه بشکه به دلیل پاشش با خطر زیادی همراه است. به همین جهت نیازمند سیستمی هستیم تا بتوانیم براحتی بشکه ها را در هر حجمی تخلیه کنیم. پمپ تخلیه بشکه یا درام پمپ یا پمپ بشکه کش جهت پمپاژ و تخلیه بشکه های حاوی محدوده وسیعی از مواد با ویسکوزیته های مختلف و خواص شیمیایی متفاوت استفاده می شوند. پمپ تخلیه بشکه قابلیت انتقال سیالات مختلف با ویسکوزیته های متفاوت و جنس های متفاوت را دارد. پمپ تخلیه بشکه از نظر سیستم راه اندازی به سه دسته پنوماتیکی ، برقی و دستی طبقه بندی می شود.
پمپ بشکه کش یا درام پمپ، از خانواده پمپ های سانتریفیوژ بوده که به راحتی قابل حمل و نقل می باشند. این پمپ ها جهت تخلیه انواع سیالات از قبیل انواع اسیدها، بازها، حلال ها، مواد نفتی و سیالات قابل اشتعال غالباً از بشکه ها و درام ها مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی دیگر از انواع پمپ های بشکه کش الکتروپمپ بشکه کش غلیظ می باشد، یعنی به جای پروانه سانتریفیوژ در انتهای شافت این نوع پمپ ها ،از یک استاتور مارپیچی استفاده می گردد، که جهت جا به جایی سیالات غلیظ مانند انواع سس، رب، کچاب، عسل، مربا و … استفاده می شود.
پمپ بشکه کش (Barrel Pump) که به آن درام پمپ (Drum Puml) نیز گفته میشود، جهت تخلیه و انتقال سریع و آسان مایعات با ویسکوزیته مختلف از بشکه ها، درام ها و مخازن استفاده میشود.پمپ بشکه کش بسیاری از مایعات و محلولهای مورد استفاده صنایع در بشکههای با ظرفیت مختلف مثل ۱۰۰ یا ۲۰۰ لیتری و بالاتر تحویل داده میشوند که برای تخلیه ایمن و سریع این مواد از پمپهای تخلیه بشکه استفاده میشود. پمپ بشکه کش با نامهای Fill Pump و Container Pump نیز شناخته میشود.
به طور کلی درام پمپ ها که از خانواده پمپ های سانتریفیوژ هستند، از یک شافت عمودی که در داخل یک لوله باریک قرار گرفته و متناسب با دهانه بشکه طراحی شده، ساخته شدهاند. موتور پمپ به شافت عمودی مذکور در بالای لوله و خارج از درام متصل شده و عامل پمپاژ (پروانه یا استاتور مارپیچ) در انتهای شافت و داخل درام قرار گرفته است که امکان تخلیه کامل و ایمن سیال را فراهم میکند.
در مواردی که سیال قابل تخلیه رقیق باشند، از پمپ بشکه کش که به انتهای شافت آن پروانه متصل است، برای تخلیه استفاده می شود.
در صورتی که سیال غلیظ و با ویسکوزیته بالا باشد به جای پروانه از یک استاتور مارپیچ در انتهای شافت استفاده میشود. این نوع از الکتروپمپ های تخلیه که وزن بیشتری نسبت به مدل قبل دارند، برای سیالات غلیظ و حاوی ذرات جامد استفاده میشوند.
علاوه بر امکان تأمین نیروی محرک و راهانداز پمپ های تخلیه به صورت الکتریکی (الکتروموتور تکفاز یا سهفاز) که به آن پمپ بشکه کش برقی گفته میشود، از راه انداز پنوماتیک (بادی) نیز استفاده میشود که نوع پنوماتیک بیشتر در محیطهای قابل انفجار و کار با سیالات قابل اشتعال کاربرد دارد.
پمپ بشکه کش در زمینه تخلیه انواع سیالات از قبیل انواع سیالات قابل اشتعال، حلال ها، مواد نفتی اسیدها و بازها از بشکه ها و درام ها کاربرد دارند. این پمپ از خانواده پمپ های سانتریفیوژ بوده که از قابلیت های این محصول به خاصیت حمل و نقل آسان آن به دلیل وزن پایین این محصولات و طرز کار سهل و آسان اشاره نمود. به بشکه کش، درام پمپ نیز گفته می شود. اصولا این پمپ ها نوع ارتقاء یافته پمپ بشکه دستی هستند و نسب به این پمپ ها دارای مزایای متعددی هستند، پمپ بشکه کش دستی دارای کاربرد بسیار محدود بوده و ضمنا مناسب کار با هر متریالی نمی باشد.
پمپ بشکه کش با نام های Barrel Pump یا Drum Pump یا Container Pump یا Fill Pump نیز شناخته می شود. مقوله اصلی در انتخاب پمپ بشکه کش مناسب میزان گرانروی یا ویسکوزیته سیال مورد نظر می باشد.
پمپ های بشکه کش بسته به نوع راه انداز آن در انواع پمپ بشکه کش تک فاز و پمپ بشکه کش سه فاز و همچنین پمپ بشکه کش ضد انفجار و ساده ارائه می گردند. از دیگر انواع پمپ تخلیه بشکه می توان به پمپ بشکه کش برقی و پمپ بشکه کش دستی اشاره نمود، که نوع بشکه کش دستی آن توسط گروه صنعتی فامکو به فروش نمی رسد.
این محصولات برای پمپاژ طروفی با حجم های متنوع اعم از 20 لیتری، 100 لیتری، 200 لیتری و 100 لیتری مناسب می باشند و همچنین ابعاد این پمپ های تخلیه بشکه از 700 تا 1500 میلی متر متغیر می باشند و در شرایط خاص تا طول 3000 میلیمتر نیز به صورت سفارشی قابل تولید هستند.
راه انداز پمپ بشکه کش:
پمپ تخلیه بشکه با راه اندازهای پنوماتیک (بادی)، الکتریکی (سه فاز و تکفاز) ساخته می شوند.
انواع پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه :
پمپ های تخلیه بشکه به طور کلی به دسته های زیر تقسیم می شوند:
1- پمپ بشکه کش الکتریکی :
پمپ های تخلیه بشکه الکتریکی در دو نوع معمولی و ضد انفجار برای انتقال سیالات ساده و قابل اشتعال طراحی و ساخته می شوند. اتصال موتورهای الکتریکی به پمپ های بشکه کش توسط کوپلینگ مخصوص صورت می گیرد.
2- پمپ بشکه کش پنوماتیکی (بادی) و هیدرولیکی :
از این پمپ ها غالبا در مواردی که نیاز به ایجاد فشار های بالا دارند استفاده می شود. همچنین به دلیل ایمنی بالا و عدم وجود هرگونه جرقه در این پمپ ها استفاده از آنها در جابه جایی سیالات قابل اشتعال یا استفاده در محیط هایی که حاوی گازهای قابل انفجار می باشند توصیه می گردد.
3- پمپ بشکه کش دستی :
پمپ های بشکه کش دستی جزء ساده ترین و ارزان ترین نوع سیستم های تخلیه بشکه می باشند و در مواردی که تخلیه مایع در حجم کم انجام می شود مناسب هستند.
4- پمپ بشکه کش ضد انفجار یا ضد جرقه :
شرایطی وجود دارند که یا سیال قابل اشتعال می باشد و یا محیطی که پمپ در آن کار می کند قابلیت اشتعال دارد، عموما پمپ تخلیه بشکه ضد انفجار یا ضد جرقه اصولا در این شرایط کاربری دارد. از جمله سیالات قابل اشتعال می توان به انواع الکل و حلال، اتانول و متانول، استون و بوتیل استات، تولوئن و زایلن و دیگر مواد اشاره نمود.
5- پمپ بشکه کش غلیظ کش :
یکی دیگر از انواع پمپ های بشکه کش می باشد، یعنی در انتهای شافت این نوع پمپ ها، به جای پروانه سانتریفیوژ از یک استاتور مارپیچی استفاده شده است، که پمپاژ و انتقال سیالات غلیظ مانند انواع عسل، مربا، سس، رب، کچاب، گلوکز و گلیسیرن، لاتکس و غیره کاربرد دارد.
6- پمپ بشکه کش دیافراگمی پنوماتیک یا بادی :
نیروی محرکه در این پمپ ها هوای فشرده یا جریان الکتریکی می باشد و با توانایی مکش بالا، برای انتقال و پمپاژ انواع سیالات بکار می روند. در مواردی که خطر اشتعال یا انفجار سیال وجود دارد، استفاده از پمپ های دیافراگمی با نیروی محرکه هوا و یا موتورهای الکتریکی ضد انفجار توصیه می شود. از مزایای این پمپ ها می توان به قابلیت کارکرد خشک بدون آسیب رسیدن به پمپ اشاره کرد. همچنین با توجه به رابطه مستقیم دبی جریان مایع با هوای مصرفی در پمپ های دیافراگمی می توان به راحتی جریان مایع را توسط شیر کنترل کرد. با به صفر رساندن دبی عبوری مایع مصرف هوا نیز به صفر می رسد، به همین دلیل استفاده از پمپ های دیافراگمی تخلیه بشکه در مواردی که نیاز به دبی متغیر است نیز توصیه می شود. جنس متریال قسمت های هیدرولیکی پمپ های دیافراگمی متناسب با سیال پمپ شونده انتخاب می شوند. بدنه این پمپ ها معمولا از جنس پلیمر یا فلزاتی نظیر چدن، آلومینیوم یا استیل می باشد و دیافراگم نیز می تواند از متریال هایی نظیر لاستیک های مصنوعی، تفلون و PTFE و… انتخاب شود.
پمپ دیافراگمی پنوماتیک (بادی) بشکه کش با هوای فشرده کار کرده و با توانایی مکش بالا، جهت پمپاژ انواع سیالات مورد استفاده قرار می گیرند. نوع دیگری از پمپ های بشکه کش از خانواده پمپ های دیافراگمی هستند که عملکرد آنها با هوای فشرده است و قدرت مکش بالایی دارند. این نوع پمپها برای پمپاژ سیالات غلیظ و با ویسکوزیته بالا و همچین سیالات قابل اشتعال و استفاده در محیطهای قابل انفجار مناسب اند.
7- پمپ تخلیه بشکه سانتریفیوژ
8- پمپ تخلیه بشکه مارپیچ
9- پمپ تخلیه بشکه پیستونی
اصولا جهت تخلیه مواد سبک از پمپ های تخلیه بشکه سانتریفیوژ یا دیافراگمی و همچنین جهت انتقال مواد سنگین و ویسکوز از تخلیه بشکه ای مارپیچ ، پیستونی یا دیافراگمی استفاده می شود. در مواردی که عدم وارد شدن آسیب به بافت مواد مد نظر است از نوع سانتریفیوژ نباید استفاده شود.
انواع پمپ های بشکه کش متناسب با غلظت سیال :
1- سیالات با ویسکوزیته پایین (مایعات رقیق):
این مایعات شامل انواع اسیدها، نوشیدنی های خوراکی، حلال ها و مشتقات نفتی سبک و… می باشند که برای تخلیه آنها می توان از پمپ های سانترفیوژ استفاده کرد. این پمپ ها شامل انواع پمپ های سانترفیوژ زمینی و پمپ های سانترفیوژ بشکه کش می باشند. در پمپ های بشکه کش قسمت پروانه پمپ که در انتهای لوله مکش قرار گرفته در درون سیال قرار می گیرد و نیاز به هواگیری ندارد.
2- سیالات با ویسکوزیته متوسط :
این مایعات شامل روغن های معدنی، جوهر، عسل، وازلین، خامه و انواع سس ها و … می باشند. برای تخلیه این مایعات از پمپ های بشکه کش مونو، پمپ های دیافراگمی یا پیستونی استفاده می شود.
3- سیالات با ویسکوزیته بسیار بالا :
سیالاتی نظیر انواع گریس ها، مواد شیمیایی خمیری و به طور کلی هر سیالی که قابلیت جاری شدن به صورت آزاد را ندارد، از خانواده سیالات غلیظ می باشد که تخلیه این گونه سیالات از بشکه ها توسط صفحات بزرگ با مقطع دایره ای شکل صورت می گیرد. نیروی وارد شونده به صفحه عمدتا به وسیله جک های هیدرولیکی یا پنوماتیکی صورت می گیرد. فشار وارده به سطح سیال غلیظ باعث حرکت آن در لوله خروجی می شود.
4- سیالات خاص :
برای تخلیه سیالاتی با ویسکوزیته بسیار پایین و یا سیالات خاصی که ممکن است باعث بروز سایش، خوردگی و یا اشتعال و انفجار شوند از سیستم هوای فشرده استفاده می کنند. در این سیستم هوا از قسمت بالای بشکه وارد شده و باعث تخلیه سیال از لوله هایی که در قسمت پایین بشکه قرار دارند می شود.
متریال و جنس پمپ تخلیه بشکه :
متریال پمپ بشکه کش :
با توجه به نوع سيال پمپ بشکه ای با متریالهای تفلونی (PTFE) ، پلی پروپيلن (PP) ، کانیار (PVDF) ، استنلس استیل 316 یا SS316 ، هستلوی Hasteloy ، آلومینیوم Aluminum قابل ارائه می باشند.
اجزای اصلی پمپ های تخلیه بشکه (پمپ های بشکه کش) :
1- الکتروموتور
2- کوپلینگ
3- دستگیره
4- نشیمنگاه بیرینگ
5- شفت
6- خروجی پمپ
7- لوله بیرونی
8- لوله داخلی
9- بیرینگ کارتریجی
10- پروانه
11- ورودی پمپ
مزایای پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه :
از آنجا که این پمپ ها با هوای فشرده کار می کنند در مواردی که سیال و یا محیط قابلیت اشتعال و یا انفجار دارد بسیار مناسب و پرکار برد می باشند.
فشار و هد تولید شده توسط پمپ تا 60 متر نیز می رسد.
توانایی پمپاژ سیالات سنگین با ویسکوزیته بالا مانند انواع روغن ها و ….
قدرت مکش بالا و توانایی مکش از بشکه ها و مخازن با ابعاد گوناگون
قابلیت حمل و نقل آسان
قابلیت انتقال مواد خورنده و اشتعال زا
قابلیت انتقال مواد ساینده و اسلاری
تنوع در راه اندازی
کاربری ، تعمیرات و نگهداری آسان
قیمت مناسب
عدم نیاز به هواگیری
تنوع در راه اندازها : سه فاز، تکفاز، بادی (در مکانهایی که خطر آتش سوزی وجود دارد و یا جهت سیالات قابل اشتعال)
مناسب جهت استفاده در محیط هايی با رطوبت بالا
مناسب برای مایعات خورنده
کاربرد پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه :
پمپ تخلیه بشکه دارای کاربری بسیار متنوعی هستند که از جمله آن می توان به پمپاژ آب ژاول و پاک کننده ها، رنگ ها، مواد غذایی و دارویی، اسانس ها، رزین های اپوکسي و پلی استر، پمپاژ چسب ها، لاتکس، گلوکز، روغن ها، روغن موتور، روغن دنده، روغن هیدرولیک، روغن ماشین ابزار، گازوئیل، بنزین، نفت، مواد خورنده، اسیدها، بازها، در حمام های اچینگ Etching baths، حلال ها، تینر و بسیاری از دیگر سیالات اشاره نمود. پمپ بشکه کش روغن از دیگر کاربری های این محصول است.
جهت تخلیه سیالاتی که قابلیت اشتعال دارند.
انواع الکل ها
روغن های خوراکی و صنعتی
گازهای مایع
اسیدها و بازها
آبمیوه ، شیر، سيالات خوراكي
مواد شوینده
پمپاژ روغن ها؛ پمپاژ روغن دنده، پمپاژ روغن هیدرولیک، پمپاژ روغن های ماشین ابزار، پمپاژ گازوئیل، پمپاژ نفت
پمپاژ مواد خورنده ، پمپاژ اسیدها ، پمپاژ بازها ، پمپاژ در حمام های اچینگ Etching baths
پمپاژ حلال ها، پمپاژ تینر، پمپاژ آب ژاول و پمپاژ پاک کننده ها
پمپاژ رنگ ها
پمپاژ مواد غذایی و پمپاژ دارویی، پمپاژ اسانس ها
پمپاژ رزین های اپوکسي و پمپاژ پلی استر، پمپاژ چسب ها، پمپاژ لاتکس، پمپاژ گلوکز
برند های پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه کدامند ؟
پمپ تخلیه بشکه ROTOMAC
پمپ تخلیه بشکه ARO
پمپ بشکه کش گروز Groz
پمپ تخلیه بشکه توسن TOSAN
پمپ تخلیه بشکه لوتز LUTZ
پمپ تخلیه بشکه كوشين KOSHIN
پمپ تخلیه بشکه دبم DEBEM